Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
7 zaken die je moet weten over cyberpesten
Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.
‘Nu al naar Mars gaan is onverantwoord’
Enthousiasme alom deze week: er is een Belg in de running voor een one way ticket naar Mars. Ruimtevaartexperts zijn minder blij met het Mars One project. 'Een complete aanfluiting van wat ruimtevaart zou moeten zijn.'
Tijd voor nieuwe pijnstillers
De huidige pijnstillers werken niet bij iedereen. Of ze hebben ernstige bijwerkingen. DNA-onderzoek en hersenscans kunnen voor effectievere middelen zorgen.
‘Misschien ligt er nog een neanderthaler in de grot’
Scladina. De naam doet bij archeologen over de hele wereld een belletje rinkelen. In die grot in de Ardennen werd het kaakbeen gevonden van een neanderthalerkind, met in zijn tand het oudste neanderthaler-DNA ter wereld.
Voorbestemd tot chronische ziekte
Voor de geboorte, zelfs nog voor de conceptie, kan je gedoemd lijken om ziektes als astma, diabetes of kanker te krijgen.
Neurostimulatie in vijf vragen en antwoorden
Nieuwe neurostimulatietechnieken doen het zonder scalpel. ‘Nevenwerkingen zijn er niet, en je kan achteraf gewoon met de fiets terug naar huis’, zegt neuropsychiater Filip Vandenbroeck.
Shocktherapie tegen depressie
Elektrische stimulatie van het brein geeft mensen met een zware depressie weer levensvreugde. Maar voor u hoera roept: het gaat nog om een experimentele therapie die zeker (nog) geen honderd procent kans op genezing geeft.
Hoe (on)gezond is vegetarisch?
Dierenleed, het klimaat, de natuur, mijn gezondheid. Ziedaar de belangrijkste redenen om minder of geen vlees meer te eten. Maar is een volledig vegetarisch of veganistisch voedingspatroon wel gezond? Met veganisme moet je toch wat uitkijken, waarschuwen experts.