Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
AI: dokter, therapeut, datadetective
Het zit al in je smartphone, in je horloge, en misschien zelfs in je thermostaat. Artificiële intelligentie (AI) sluipt ons leven binnen, zonder dat we het goed en wel beseffen.
Is artificiële intelligentie creatief?
Artificiële intelligentie en kunst lijken tang en varken te zijn. Moeten creatievelingen AI bannen of omarmen? Dat dilemma leggen we voor aan Wim De Bruycker, onderzoeker bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en medeoprichter van de werkgroep AIDA (Artificial Intelligence Design and Architecture).
Chemo werkt slechter in de dagen na de eisprong
Hormonen lijken de impact van chemotherapie bij borstkanker te beïnvloeden. Jonge vrouwen krijgen hun eerste chemo mogelijk het beste in de eerste helft van hun menstruatiecyclus.
Mannen en vrouwen hebben andere hersenen. Hoog tijd om daar echt rekening mee te houden
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
‘Zowat elke week ontdekt een liefhebber een nieuwe soort’
Hoe gaat het met de huismus? Welke nieuwe vlindersoorten duiken op nu het klimaat verandert? En welke gaan achteruit? Onmogelijk daar iets over te zeggen zonder de tienduizenden Vlamingen die allerlei planten en dieren die ze zien, melden, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.
Hoe vrouwen de menopauze in hun voordeel kunnen gebruiken
Opvliegers, een lichaam dat de kilo’s opstapelt, brain fog, spierpijn, uitvallend haar en een opdrogende vagina. Ook al wil Tine Embrechts het in haar tv-programma Menopauzia luchtig aanpakken, de menopauze blijft niet echt iets om naar uit te kijken. Of toch wel?
Meten geeft macht
Wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel deed tien jaar geleden voor het eerst mee met een burgerwetenschapsproject. Inmiddels ziet ze citizen science als een kans om iets te ondernemen. Want meten is weten, en kennis kan leiden tot verandering.
“Je kunt niet eisen dat jongeren onmiddellijk stoppen met zichzelf snijden”
Eén op de zeven Vlaamse studenten snijdt, krast of slaat zichzelf af en toe. “Als je hen op tijd kunt identificeren, kun je dat aantal met de helft verminderen”, maakt psycholoog Glenn Kiekens zich sterk. Eos Psyche&Brein bekroont zijn onderzoek met de POWER award, een nieuwe prijs voor onderzoek naar mentaal welzijn.
Thuistaal is niet van belang voor schoolprestaties
Als de meester in jou gelooft en je kunt zijn wie je bent, dan kun je beter presteren.