Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Eens psychopaat, altijd psychopaat?
Marc Dutroux heeft een nieuw psychiatrisch onderzoek gevraagd in de hoop om vrij te komen. Kunnen psychopaten hun leven beteren of moeten we hen levenslang opsluiten?
Waarom doven uit Vlaanderen de Nederlandse tolk niet begrijpen
Gebarentaal is in deze coronatijden, met zijn vele regeringsmededelingen, alomtegenwoordig. Het Nederlandse gebaar voor hamsteren ging zelfs – excusez le mot – viraal. ‘Gebarentalen zijn volwaardige, natuurlijke talen en elke dovengemeenschap gebruikt haar eigen taal.’ Zij begrijpen elkaar net zomin als een Vlaamse horende een Spanjaard verstaat.
Eén voordeel van de 'lockdown': betere luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Vlaanderen is dezer dagen bijzonder goed. Een gevolg van de afname van het autoverkeer, maar ook van de weersomstandigheden. Dat alles kan een impact hebben op onze gezondheid en zou ons weerbaarder kunnen maken tegen het nieuwe coronavirus.
'Er komt een piek van psychische problemen aan'
Psychologen en psychiaters zetten zich schrap en roepen iedereen op om niet te wachten om hulp te vragen.
Kobe Desender meet twijfel in ons brein
Sommigen onder ons lijken nooit te twijfelen of ze wel de juiste beslissingen nemen. Anderen gaan gebukt onder eeuwige onzekerheid. Die onzekerheid is te zien in de hersenen, en mogelijk te manipuleren.
Belg werkt massaal thuis
De Belgen blijken massaal hun gedrag aan te passen in de hoop de verspreiding van het coronavirus te vertragen.
Luisteren: 15 vragen voor de wetenschap beantwoord
Wat kan je doen om dementie te vermijden? Hoe maak je een familiestamboom? En hoe zal artificiële intelligentie ons leven veranderen? In onze podcast "Vraag Het Aan" geven wetenschappers een antwoord op deze en andere boeiende vragen.
Vlaanderen gaat op zoek naar zijn moederlijke roots
Met het project MamaMito, een combinatie van stamboom- en DNA-onderzoek naar de moederlijke lijn, wil wetenschapper Maarten Larmuseau inzicht geven in de geschiedenis van Vlaanderen. ‘Er wordt vaak neerbuigend gedaan over stamboomonderzoek. Maar dit is bijzonder relevant voor de wetenschap.’
‘Ik liep er als een zombie bij’
Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook bij ons raken duizenden mensen verslaafd aan krachtige pijnstillers. Overdosissen opioïden eisen ook in België en Nederland jaarlijks doden. ‘Ik ging door een hel om af te kicken’, getuigt Sofie*.