Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Mag je kind mee in bed?
Een baby is slopend voor je nachtrust. Wat kun je doen aan slaapproblemen? Is het een goed idee om samen te slapen? Wat zijn de beste slaaprituelen? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen).
Hoe praat je met je kind?
Doedoedoe, dadada, mamama, de eerste klanken van een kind zijn heerlijk. Gebruik je die babywoordjes best ook zelf in interacties met je kind? Of praat je er beter tegen zoals tegen een volwassene? En wat als je moedertaal niet het Nederlands is? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze podcast aan ouders en wetenschappers.
Mag je je kind straffen?
Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.
Zelfzorg is belangrijk, óók voor ouders
Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal een leukere ouder zijn. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind is dan ook geen goed idee.
“Mindfulness kan even goed helpen als psychotherapie”
Mindfulness vermindert stress, angst en piekeren. Er zijn programma’s ontwikkeld tegen depressie, eetstoornissen en verslaving. Maar de hype heeft ook zijn risico’s. “Ga nooit zomaar onvoorbereid op een stilteretraite van zes dagen”, waarschuwt expert Katleen Van der Gucht.
Wat zijn de voor- en nadelen van mindfulness?
Tegenwoordig kun je mindful fietsen, zwemmen of communiceren. Is de hype rondom mindfulness nog wel gezond?
Parkinson is meer dan beven alleen
Bij de ziekte van Parkinson denken wij aan bevende oude mannen. Dat clichébeeld is compleet vervaagd na het lezen van Parkinson bij de psychiater.
Verslaafd aan pijnstillers
De opioïdencrisis eist tienduizenden doden in de Verenigde Staten. Langzaam maar zeker waait het gevaar over naar Europa. Ook in Nederland en België vallen doden door een overdosis pijnstillers. Hoe stoppen we de nakende epidemie?
Slechthorendheid versnelt de aftakeling van het brein
Zeven op de tien zeventigers zijn slechthorend. Is dat erg? Je oren en ogen gaan nu eenmaal achteruit. Toch is het goed daar genoeg aandacht aan te besteden: gehoorverlies verhoogt je risico op dementie.