Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Zelfzorg is belangrijk, óók voor ouders
Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal een leukere ouder zijn. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind is dan ook geen goed idee.
“Mindfulness kan even goed helpen als psychotherapie”
Mindfulness vermindert stress, angst en piekeren. Er zijn programma’s ontwikkeld tegen depressie, eetstoornissen en verslaving. Maar de hype heeft ook zijn risico’s. “Ga nooit zomaar onvoorbereid op een stilteretraite van zes dagen”, waarschuwt expert Katleen Van der Gucht.
Wat zijn de voor- en nadelen van mindfulness?
Tegenwoordig kun je mindful fietsen, zwemmen of communiceren. Is de hype rondom mindfulness nog wel gezond?
Parkinson is meer dan beven alleen
Bij de ziekte van Parkinson denken wij aan bevende oude mannen. Dat clichébeeld is compleet vervaagd na het lezen van Parkinson bij de psychiater.
Verslaafd aan pijnstillers
De opioïdencrisis eist tienduizenden doden in de Verenigde Staten. Langzaam maar zeker waait het gevaar over naar Europa. Ook in Nederland en België vallen doden door een overdosis pijnstillers. Hoe stoppen we de nakende epidemie?
Slechthorendheid versnelt de aftakeling van het brein
Zeven op de tien zeventigers zijn slechthorend. Is dat erg? Je oren en ogen gaan nu eenmaal achteruit. Toch is het goed daar genoeg aandacht aan te besteden: gehoorverlies verhoogt je risico op dementie.
Hoe word je gelukkig?
Geluk is het hoogste goed. Maar je zult het niet vinden als je ernaar zoekt, zegt ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (Universiteit Gent – VUB). Toch kunnen we heel wat doen om gelukkiger te worden. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, of mediteren. Ook de overheid kan maatregelen nemen om het algemene geluksniveau op te krikken. Hoe dat precies zit, hoor je in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
Wat kunnen we doen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt?
Vijftigplussers en Vlamingen met een migratieachtergrond kan de moed snel in de schoenen zakken als ze een baan moeten vinden. Ze worden vaak niet eens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoe komt dat? En wat doen we daaraan? Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) legt de vinger op de wonde in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
‘Menstruatie is eigenlijk een uitzondering’
De mens is een van de weinige diersoorten die menstrueert. Als je erover nadenkt, lijkt het ook een onlogisch systeem. Elke maand verlies je bloed, en dus energie. Vrouwen zijn ook in een ander opzicht uniek. Bijna geen enkele diersoort kent een menopauze, en wordt al op de helft van het leven onvruchtbaar. Evolutie- en gedragsbioloog Mark Nelissen ziet wél een logica. Zonder menstruatie zou ons lijf vol zitten met rottende embryo’s …