Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Sport als wapen tegen corona
Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus. Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein.
Waar blijft het coronavaccin?
Het aantal besmettingen met corona neemt nog steeds toe, althans in het Westen. Een vaccin zou de zwakkeren in de samenleving kunnen beschermen, maar dat is er vandaag nog niet. Hoe komt dat?
Wat weten we vandaag over het coronavirus?
De kans is reëel dat het coronavirus ook ons land bereikt, stelt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ondanks zeer strenge maatregelen in Italië en andere landen, is er geen reden tot paniek. Toch zijn er veel vragen.
Waarom krijgen baby's zoveel vaccins tegelijk?
Ongeruste ouders vragen zich soms af waarom zo veel vaccins gemixt worden in één injectie en waarom baby’tjes dit al op zulke jonge leeftijd moeten doormaken.
Vermager je door beweeglabels op voedingsproducten?
Als het van de onderzoekers van de universiteit van Loughborough afhangt, vermelden producenten straks niet alleen het aantal calorieën op voedsel- en drankverpakkingen. Ze denken dat de consument er baat bij heeft wanneer ze ook het aantal minuten dat je moet sporten om die te verbranden aangeven.
Factcheck: Is er een doorbraak in de behandeling van multiple sclerose?
Vrijwel alle media schreven deze week over onderzoek naar de zenuwziekte multiple sclerose, uitgevoerd door het Nijmeegse Radboudumc: een belangrijke ontdekking zou genezing van de aandoening mogelijk dichterbij brengen. Klopt dat?
'Maagzuurremmers zijn populair om de verkeerde redenen'
Maagzuurremmers zijn een van de meest geslikte pillen in België. Toch is het slikken van die medicijnen niet altijd een goed idee.
Vermindert mazelen de natuurlijke weerstand?
Een infectie met het mazelenvirus vermindert de weerstand tegen andere ziekten, en wist het 'geheugen' van het afweersysteem. Dat blijkt uit een Brits-Nederlands onderzoek bij kinderen tijdens een mazelenuitbraak die in 2013 plaatsvond.
Een meniscusoperatie heeft zelden zin
Elk jaar worden duizenden vijftigplussers geopereerd voor een meniscusscheur, hoewel de ingreep de pijn niet sterker vermindert dan oefeningen en zelfs verdere slijtage van de knie in de hand werkt.