Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Spiraaltje plaatsen tijdens de menstruatie is niet minder pijnlijk
In De Standaard vertelden jonge vrouwen onlangs over de pijn die ze ervaarden toen ze een spiraaltje lieten plaatsen. In dat artikel zegt gynaecoloog Gilbert Donders (UAntwerpen): ‘dat het spiraaltje er beter in zou gaan tijdens de maandstonden, is achterhaald.’ Het zou niet minder pijnlijk zijn. Hoe zit dat?
Vitaminepillen kunnen misselijkheid veroorzaken
Om de wintermaanden zo gezond mogelijk door te komen, slikken veel mensen extra vitamines, schreef De Morgen onlangs. Dat gebeurt niet altijd zonder ongemakken. ‘Vitamines B en C zijn wateroplosbaar, je ziet weleens dat deze vitamines misselijkheid veroorzaken’, zegt voedingsdeskundige Saskia Geurts. Hoe zit dat?
Er bestaat geen bewijs voor het onbewust opslaan van traumatische gebeurtenissen in je brein
In Touché, het populaire programma op Radio 1, vertelde auteur Griet Op de Beeck op 20 oktober 2024 over haar zoektocht naar een antwoord op haar mentale problemen. Tijdens haar therapie, waarbij ze ook ketamine gebruikte als antidepressivum, kwamen herinneringen boven van seksueel misbruik die ze zou verdrongen hebben en waar ze zich niet bewust van was. Kan dat?
Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar ontdekkers microRNA
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar de Amerikaanse biologen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor de ontdekking van microRNA, een klein en erg belangrijk stukje genetisch materiaal.
Verhogen antibiotica in de kindertijd het risico op darmaandoeningen?
‘Antibiotica in de kinderjaren zijn een georganiseerde massamoord op je maag-darmstelsel, het valt je hele microbioom aan en nadien loop je een hoog risico om problemen te krijgen met je darmen.’ Dat zei professor maag-darmspecialist Heiko De Schepper in de krant De Morgen. Klopt dat?
Zweten vrouwen minder dan mannen?
In 2023 stierven in België 324 mensen aan hitte, waarvan de helft meer vrouwen dan mannen. Dat schrijf De Standaard. Een van de mogelijke verklaringen zou zijn dat vrouwen minder zweten en daardoor minder warmte kwijtraken. Klopt dat?
Het bloedgroepkaartje voor kinderen is nutteloos en overbodig
Ouders krijgen soms een formulier van de school, een jeugdbeweging of een kamp waarin hun gevraagd wordt de bloedgroep van hun kind in te vullen. Soms wordt ook een bloedgroepkaartje gevraagd. Het brengt hen naar de huisarts voor een bloedafname om de bloedgroep te laten bepalen.
Helpt urine bij een kwallenbeet?
Zomerweer zorgt voor kwallen. Wie ooit in aanraking kwam met een kwal, weet dat dat erg vervelend is. Je huid zwelt op, wordt rood, begint als een gek te jeuken en soms doet het (over je hele lichaam) pijn. ‘Plas erop!’, luidt een veelgehoord advies. In urine zit namelijk ammoniak, wat de pijn zou verlichten. Klopt dat?
Huisartsen vinden longkankerscreening geen goede zaak
Longkankerscreening gebeurt te snel en ondoordacht, zei de voorzitter van Domus Medica onlangs in Het Laatste Nieuws. Hoe zit dat?