Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
'Vaccins zijn altijd de kop van Jut geweest'
Vaccinatietwijfel wegnemen betekent ook het vertrouwen in overheid, artsen en wetenschap herstellen. Pas daarna is het zinvol om uit te leggen hoe een vaccin werkt, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Waarom moeten gevaccineerde personen de coronamaatregelen blijven volgen?
Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren, regelmatig de handig grondig wassen en ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.
Waarom worden bewoners van woonzorgcentra eerst gevaccineerd?
Op 28 december wordt in België het eerste coronavaccin toegediend. De eer gaat naar het woonzorgcentrum in Puurs, waar Pfizer gevestigd is. Dat bewoners van woonzorgcentra als eersten gevaccineerd worden, doet bij sommigen vragen rijzen. Waarom heeft de overheid die keuze gemaakt?
Wat kan je doen bij reuk- en smaakverlies door een corona-infectie?
Een vaak gehoorde klacht van covid-19-patiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten tijdens de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken.
Brengt de snelheid waarmee coronavaccins ontwikkeld worden de veiligheid ervan in gevaar?
Normaal gezien duurt het enkele jaren vooraleer een nieuw vaccin ontwikkeld is. Dat maakt sommige mensen, waaronder artsen, ongerust over de veiligheid van de nieuwe coronavaccins. Is het allemaal niet te snel gegaan?
Zijn er diverse beloftevolle coronavaccins in aantocht?
Na de hoera-berichten van het farmaceutisch bedrijf Pfizer over het eerste coronavaccin volgden berichten over twee andere beloftevolle coronavaccins. Een daarvan belooft zelfs 95% werkzaamheid, zo zouden tussentijdse resultaten aantonen. Gaan we met deze vaccins het coronavirus overwinnen?
Hoeveel mensen hebben blijvende klachten na een corona-infectie?
Uit diverse bevragingen van personen die covid-19 hebben doorgemaakt, blijkt dat een grote groep maandenlang blijft kampen met vermoeidheid, hoest en andere ongemakken. De cijfers variëren van 35 tot 95%. Hoe zit dat?
Worden steeds meer jonge mensen slachtoffer van ernstige covid-19?
Hoe ernstig ziek iemand wordt na een besmetting, bleek tijdens de eerste golf van de coronapandemie voor een belangrijk deel samen te hangen met de leeftijd. Nu kampen steeds meer jongeren met serieuze gezondheidsproblemen door het virus.
Verhoogt het griepvaccin het risico op een corona-infectie?
Terwijl experts hameren op het belang van de jaarlijkse griepprik, wordt er op een aantal antivaxx-websites een studie aangehaald waaruit zou blijken dat het griepvaccin je risico op een corona-infectie met 36% verhoogt. Hoe zit dat?