Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Scepsis over screening
Zouden rokers en ex-rokers werkelijk gebaat zijn bij een terugkerende longkankerscreening?
Hoe herken je het verschil tussen hooikoorts en een coronabesmetting?
Voor mensen met hooikoorts breekt een moeilijke tijd aan, want de klachten lijken sterk op die van een coronabesmetting en dat kan veel mensen ongerust maken. Hoe weet je of jij of iemand anders hooikoorts of corona heeft?
Mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gevaccineerd worden met de huidige coronavaccins?
Zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven, zijn extra bezorgd over covid-19. Die groep vrouwen niet vaccineren uit voorzorg is moeilijk houdbaar in deze coronacrisis. Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad, op basis van alle wetenschappelijke kennis op dit ogenblik, een meer gedetailleerd advies uitgewerkt.
'Vaccins zijn altijd de kop van Jut geweest'
Vaccinatietwijfel wegnemen betekent ook het vertrouwen in overheid, artsen en wetenschap herstellen. Pas daarna is het zinvol om uit te leggen hoe een vaccin werkt, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Waarom moeten gevaccineerde personen de coronamaatregelen blijven volgen?
Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren, regelmatig de handig grondig wassen en ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.
Waarom worden bewoners van woonzorgcentra eerst gevaccineerd?
Op 28 december wordt in België het eerste coronavaccin toegediend. De eer gaat naar het woonzorgcentrum in Puurs, waar Pfizer gevestigd is. Dat bewoners van woonzorgcentra als eersten gevaccineerd worden, doet bij sommigen vragen rijzen. Waarom heeft de overheid die keuze gemaakt?
Wat kan je doen bij reuk- en smaakverlies door een corona-infectie?
Een vaak gehoorde klacht van covid-19-patiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten tijdens de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken.
Brengt de snelheid waarmee coronavaccins ontwikkeld worden de veiligheid ervan in gevaar?
Normaal gezien duurt het enkele jaren vooraleer een nieuw vaccin ontwikkeld is. Dat maakt sommige mensen, waaronder artsen, ongerust over de veiligheid van de nieuwe coronavaccins. Is het allemaal niet te snel gegaan?
Zijn er diverse beloftevolle coronavaccins in aantocht?
Na de hoera-berichten van het farmaceutisch bedrijf Pfizer over het eerste coronavaccin volgden berichten over twee andere beloftevolle coronavaccins. Een daarvan belooft zelfs 95% werkzaamheid, zo zouden tussentijdse resultaten aantonen. Gaan we met deze vaccins het coronavirus overwinnen?