Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom doorbraakinfecties na covid-19-basisvaccinatie kunnen toenemen
Wanneer je je basisvaccinatie hebt gehad (een of twee prikken), kan je toch nog besmet raken met het coronavirus en soms ziek worden. Zelfs in het ziekenhuis liggen er mensen met een ernstige vorm van covid, hoewel ze volledig gevaccineerd zijn. Hoe kan dat?
'Klachten over elektrosensitiviteit moeten we niet wegwimpelen'
Hoewel elektrosensitiviteit geen erkende aandoening is, zijn de klachten die eraan worden toegeschreven echt. Aangenomen wordt dat een nocebo-effect aan de basis ligt. Hoe zit dat en wat kunnen we ertegen doen?
Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer ontwikkelde eerder een van de doeltreffendste coronavaccins. Nu maakte het bedrijf wereldkundig dat het een goed werkende pil tegen covid-symptomen klaar heeft. Ook Merck, MSD in Europa, is bezig met een gelijkaardig medicijn. Wat weten we hierover?
Meerdere types covid-vaccins combineren kan geen kwaad
Een deel van de bevolking kreeg al een extra prik tegen covid-19. Voor deze derde prik (of tweede, voor wie gevaccineerd werd met het Janssen-vaccin) wordt altijd een mRNA-vaccin gebruikt: van Pfizer of Moderna. Het combineren van verschillende types van vaccins kan geen kwaad en biedt een goede bescherming.
Gaat de menopauze nooit voorbij?
Volgens een Vlaamse gynaecoloog is het grootste misverstand over de menopauze dat ze voorbijgaat. Een vrouw die 80 jaar wordt, zou zo’n 30 jaar in de overgang kunnen zitten. Klopt dat?
De blinde vlek in de pandemie
Postinfectieuze klachten na een virale infectie zijn niet nieuw. Toch werd het fenomeen nooit fatsoenlijk onderzocht. Brengt het onderzoek naar langdurige covid daar verandering in?
De beste manier om de pandemie te stoppen, is de hele wereld vaccineren
Terwijl we reikhalzend uitkeken naar het einde van de pandemie, kwam de deltavariant van het coronavirus roet in het eten gooien. In Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad zeer hoog is, vallen de cijfers nog mee, maar het kan opnieuw verergeren. Ook bij ons.
Langdurige klachten na doormaken covid-19 zijn niet uniek
Over klachten die minstens drie maanden blijven aanslepen na het doormaken van covid-19 is al veel inkt gevloeid. Ook kinderen zouden er mee te maken krijgen.
Een brilletje door de lockdown
Onderzoek in China wijst op een nefast effect van lockdowns: het zicht van veel kinderen gaat erop achteruit.