Psyche & Brein
Relaties bouwen met leerlingen: hoe competent voelen leraren-in-opleiding zich?
De relatie tussen leerkracht en leerling is zowel van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de leerling, als voor het welbevinden van de leerkracht. Er wordt van leerkrachten dan ook verwacht dat ze met hun klas en met alle individuele leerlingen een warme band opbouwen. Maar hoe competent voelen leerkrachten zich in het bouwen van positieve leerkracht-leerlingrelaties? Via een vragenlijstonderzoek in de educatieve bacheloropleidingen probeerden we een antwoord op deze vraag te formuleren.
Mentale problemen komen vaker voor in de stad. Dit zijn de oorzaken (en oplossingen)
Psychische problemen komen vaker voor in de stad door tal van factoren: economische ongelijkheid, eenzaamheid, luchtvervuiling, armoede. ‘Mogelijk bieden die factoren aanknopingspunten om de mentale klachten te behandelen en zelfs te voorkomen.’
‘Ondanks alle tegenslagen kun je toch een sterker mens worden’
In deze nieuwe rubriek van Eos Psyche&Brein bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Caroline Braet raadt De helaasheid der dingen aan.
Voeding kan misschien helpen om alzheimer te voorkomen
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Tot op de dag van vandaag bestaat er geen medicatie om de ziekte te genezen. Wetenschappers zijn dan ook koortsachtig op zoek naar andere manieren om alzheimer te voorkomen of de achteruitgang te vertragen. Volgens hen kan voeding daarbij een rol spelen.
Naar verhalen luisteren heeft pijnstillend effect
Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes.
Academische grabbelton
Externe belangen kunnen de academische vrijheid onder druk zetten. Maar wat houdt die vrijheid precies in? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers over competitie, censuur en contracten.
Welke wetenschap zit er achter mindfulness?
Wat is mindfulness juist? En is dat niet gewoon zweverig gedoe? Eos-stagiaire Faustina Pauwels vraagt het aan biologe Katleen Van der Gucht, directeur van het Leuven Mindfulness Center.
Waarom we tinnitus in de hersenen moeten zoeken
Te lang werd bij tinnitus in het oor van patiënten naar de oorzaak gezocht, zonder te kijken naar die cruciale motor die al onze waarnemingen stuurt: de hersenen. Emilie Cardon (UAntwerpen - UZA) legt uit waarom we tinnitus daar moeten zoeken.
Hoe vooroordelen wegen op een pedofiel en zijn naasten
Een kindermisbruiker misbruikt kinderen, een pedofiel handelt niet naar zijn of haar voorkeur. Het stigma op pedofilie is niettemin enorm. Een gesprek met een pedofiel, zijn vrouw en zijn behandelaar. ‘Hoe kun je geholpen worden als anderen jou zien als potentiële misbruiker?’
Cassandra Alighieri wint de publieksprijs Eos Pipet 2021
Logopedist Cassandra Alighieri (25), die de spraak en articulatie van kinderen met een schisis onderzoekt, sleepte donderdagavond de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg zij de meeste van de bijna vijfduizend stemmen achter haar naam.
Zelfverwonding bij studenten is te voorkomen
Eén op zeven studenten begint met zelfverwonding tijdens de studententijd. Nieuw onderzoek maakt duidelijk wie risico loopt en wanneer. Via een mentale fitheidstest aan de start van het eerste jaar en via een smartphone app kunnen we op tijd ingrijpen om zelfverwonding te voorkomen.
Zelfkennis leert je hoeveel 8x7 is
De primus van de klas is niet perse degene die enkel het minste fouten maakt, maar vooral degene die weet wannéér die een fout maakt, zo bewees mijn onderzoek. Als je beseft dat je de mist ingaat bij 8x7 = 48, leer je op termijn beter rekenen dan iemand die weinig fouten maakt zonder benul welke fouten het zijn.
Iedereen ongelijk voor de wet
Een koosjer of halal maaltijd op school, een gebedsruimte in een ziekenhuis, verlof op een religieuze feestdag? Zijn dit soort ‘redelijke aanpassingen’ eerlijk of oneerlijk? Juridisch bekeken luidt het antwoord: eerlijk, en meer nog: niet genoeg.
Mag ik nog trots zijn?
Trots op je Afrikaanse roots? Goed zo! Maar trots zijn op je witte huidskleur doet wenkbrauwen fronsen. Waarom lokt dezelfde emotie zo’n uiteenlopende reacties uit? Filosofisch onderzoek vindt het antwoord in het doel van trots: ben ik meer dan jij of ben ik even veel?
Twintig jaar complotdenken
In ‘9/11: 20 jaar complotdenken’ bespreekt Brecht Decoene verschillende complottheorieën over de aanslagen op 9/11. Op humoristische wijze toont hij waarom die theorieën geen steek houden.
Waarom je de makkelijke oplossing over het hoofd ziet
We voegen heel graag nieuwe functies toe aan een ontwerp, in plaats van bestaande functies te schrappen. Nochtans kan schrappen veel opleveren.
Hersenen zijn meest vatbaar voor leesontwikkeling in de eerste twee jaren van basisonderwijs
De gebieden die het leesnetwerk in de hersenen vormen, ontwikkelen zich het meest in het eerste en tweede leerjaar. Dat blijkt uit een jarenlange studie van KU Leuven, in samenwerking met technologiebedrijf Icometrix. De resultaten onderstrepen het belang van een vroege interventie bij leesproblemen zoals dyslexie.
De vrouwelijke narcist
De typische narcist is een man: zelfingenomen, meedogenloos, charismatisch. Maar er bestaat een specifieke vorm van narcisme die meer ‘vrouwelijk’ is en vaak niet wordt herkend.