Psyche & Brein
Opnieuw fraude bij psychologisch onderzoek?
Data uit onderzoek van de bekende psycholoog Dan Ariely zijn verzonnen, blijkt uit een grondige analyse. Wie dat gedaan heeft en waarom is onduidelijk.
Hoe het missen van de crèche als gevolg van COVID de ontwikkeling van kinderen heeft beïnvloed
Kinderdagverblijven zijn luide plaatsen. Kinderen spelen enthousiast tikkertje of slingeren van de klimrekken. En door de kakofonie ontwikkelt zich het taalgebruik van kinderen.
Bewegen voor een negen op tien
Sporten is niet alleen gezond, het zou ook de schoolprestaties van kinderen verbeteren. Al ontbreekt daarvoor stevig wetenschappelijk bewijs. Eigenlijk is er maar één methode die gegarandeerd werkt. ‘Wil je betere punten, dan moet je bewegen en leren combineren.’
Leenwoorden uit het Engels: welke constructie wint?
Het Nederlands staat bol van de leenwoorden, zoals "last-minute" of "lunch". Het lijkt wel alsof we onbeperkt woorden kunnen ontlenen uit het Engels. Maar is dat wel zo? Taalkundige Marlieke Shaw zoekt het uit door transcripties van gesproken teksten te bestuderen. Een echte must-see voor fans van het Nederlands.
Waarom vrouwen vaak niet klaarkomen en wat ze daaraan kunnen doen
De orgasmekloof is groot: waar 90 tot 95 procent van de mannen bijna altijd een orgasme ervaart bij penetratieseks, kan slechts 30 procent van de vrouwen hetzelfde zeggen. Hoe komt dat? En wat kunnen ze eraan doen?
Bacteriën van jonge muizen vertragen veroudering in brein van oude muizen
Bacteriën uit de darmen van jonge muizen transplanteren naar oude muizen kan verouderingsgerelateerde veranderingen in het brein tegengaan. Zo’n transplantaties kunnen een therapeutisch potentieel hebben voor de behandeling van cognitieve achteruitgang als gevolg van veroudering.
Helpt breinstimulatie om te stoppen met roken?
Non-invasieve stimulatie van gebieden voorin de hersenen zorgt dat rokers minders sigaretten per dag gebruiken.
Onbeleefdheid kan mensenlevens kosten
Artsen die getuige zijn van onbeleefd gedrag maken daarna meer beoordelingsfouten. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Licht aan, angstcentrum uit
Mensen zijn snel bang in het donker. Licht remt de amygdala, het angstcentrum in het brein.
'Ik denk niet dat we alzheimer ooit kunnen genezen'
Haar hele carrière heeft Christine Van Broeckhoven onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Mettertijd ondervond ze dat de ziekte complexer is dan ze aanvankelijk had gedacht. 'Hoe meer inzicht we krijgen in deze hersenaandoening, hoe groter de onzekerheid wordt.'
Waarom lachen we om andermans leed?
In een deuk liggen om valpartijen van anderen of glimlachen als de concurrentie een pijnlijke fout begaat. Iedereen ervaart weleens leedvermaak. Waar komt dat vandaan?
Parkinson is meer dan beven alleen
Bij de ziekte van Parkinson denken wij aan bevende oude mannen. Dat clichébeeld is compleet vervaagd na het lezen van Parkinson bij de psychiater.
Verslaafd aan pijnstillers
De opioïdencrisis eist tienduizenden doden in de Verenigde Staten. Langzaam maar zeker waait het gevaar over naar Europa. Ook in Nederland en België vallen doden door een overdosis pijnstillers. Hoe stoppen we de nakende epidemie?
Slechthorendheid versnelt de aftakeling van het brein
Zeven op de tien zeventigers zijn slechthorend. Is dat erg? Je oren en ogen gaan nu eenmaal achteruit. Toch is het goed daar genoeg aandacht aan te besteden: gehoorverlies verhoogt je risico op dementie.
Hoe word je gelukkig?
Geluk is het hoogste goed. Maar je zult het niet vinden als je ernaar zoekt, zegt ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (Universiteit Gent – VUB). Toch kunnen we heel wat doen om gelukkiger te worden. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, of mediteren. Ook de overheid kan maatregelen nemen om het algemene geluksniveau op te krikken. Hoe dat precies zit, hoor je in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
Minder piekeren en betere keuzes door breinstimulatie
Het prikkelen van de prefrontale cortex leidt tot minder piekergedachten en minder spijt over gemaakte keuzes, blijkt uit recent onderzoek aan de Universiteit Gent.
Buddy’s als mirakeloplossing voor inburgering?
Vanaf 2022 zullen zogenaamde buddy’s nieuwkomers wegwijs maken in onze samenleving. Kunnen we zo echt de uitdagingen rond integratie overwinnen of blijven we ter plaatse trappelen?
Trippen als therapie: een goed idee?
In Amsterdam kun je sinds kort therapiesessies volgen onder invloed van psychedelische truffels. Hoe veilig en effectief is dat?