Psyche & Brein
Een debat is meer dan je mening verkondigen
Blogger Hannelore Prinsen deed onlangs mee aan een debatwedstrijd. Ze schreef een blog over de voorbereiding, het verloop en haar liefde voor het debat. 'Ik kan al mijn competitiviteit nu kwijt in een wedstrijd met mensen die eenzelfde passie hebben voor feiten, logica en de kracht van taal. Een verademing.'
Nieuwe remedies tegen migraine en clusterhoofdpijn
Uit een Nederlands en een Amerikaans onderzoek blijkt dat de middelen helpen tegen de verschillende vormen van hoofdpijn.
Cannabis verandert jongerenbrein
Tieners die wiet roken hebben een minder dikke prefrontale cortex dan jongeren die dat niet doen. Is dat schadelijk voor hun ontwikkeling en gezondheid?
Wat kunnen we doen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt?
Vijftigplussers en Vlamingen met een migratieachtergrond kan de moed snel in de schoenen zakken als ze een baan moeten vinden. Ze worden vaak niet eens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoe komt dat? En wat doen we daaraan? Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) legt de vinger op de wonde in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
De do's en don'ts van een goede ruzie
Jezelf voornemen minder ruzie te maken met je partner lijkt een goed idee. Maar dat is het niet. Kibbelen is goed voor een koppel: het is verrijkend en brengt je dichter bij elkaar. Als je het goed doet, tenminste.
Emotioneel zijn doe je zo
In De emotionele mens houdt psycholoog Ad Vingerhoets een interessant betoog voor meer inzicht in onze uiterst diverse gevoelswereld.
Waar komt een déjà vu vandaan?
Als je het gevoel hebt dat je een bepaalde ervaring eerder meemaakte, maar tegelijk weet dat dat niet zo is, dan heb je een déjà vu. Wat is een déjà vu precies?
‘Menstruatie is eigenlijk een uitzondering’
De mens is een van de weinige diersoorten die menstrueert. Als je erover nadenkt, lijkt het ook een onlogisch systeem. Elke maand verlies je bloed, en dus energie. Vrouwen zijn ook in een ander opzicht uniek. Bijna geen enkele diersoort kent een menopauze, en wordt al op de helft van het leven onvruchtbaar. Evolutie- en gedragsbioloog Mark Nelissen ziet wél een logica. Zonder menstruatie zou ons lijf vol zitten met rottende embryo’s …
Pupilgrootte verraadt intelligentie
Ogen zijn de vensters van de ziel, wordt gezegd. Nieuw onderzoek suggereert dat zij misschien ook een poort naar het brein zijn: wetenschappers hebben een verrassend verband tussen pupilgrootte in rust en verschillende cognitieve vermogens vastgesteld.
Wordt parkinson uitgelokt door luchtvervuiling?
In gebieden waar veel stikstofdioxide in de lucht zit, wonen meer mensen die later de ziekte van Parkinson krijgen.
Wanneer ben je in de overgang?
De overgang kan je emoties overhoop halen, ondervond Annemie (51). ‘Ik barstte geregeld in tranen uit, ook op mijn werk.’ De overgang kan tot twaalf jaar duren, en gaat niet alleen gepaard met opvliegers, maar ook met hartkloppingen, angsten en geheugenproblemen. Is hormoontherapie aan te raden? Expert Herman Depypere en menopauzeconsulent Ruth Delbeke geven uitleg en tips.
Corona en de angst om single te zijn
Kan je in tijden van sociale isolatie tevreden zijn met je single status of begint er dan toch wat te knagen? En als je dan toch besluit dat je wél een relatie wil, naar wie ga je dan op zoek?
We gaan op berenjacht! Fantasiespel bij kinderen verrijken
Fantasiespel is een van de belangrijkste spelvormen van kleine kinderen en blijft ook doorheen de ontwikkeling van kinderen een essentieel element van hun spel. Lees er meer over in deze blog!
Parkinsonmedicatie in de vorm van een neusspray: sneller en effectiever?
Wetenschappers hebben een nieuwe gel ontwikkeld die samen met het parkinsonmedicijn levodopa aan weefsel in de neus kan hechten, waardoor de werkzame stof rechtstreeks naar de hersenen wordt gestuurd.
‘Veel vrouwen krijgen ten onrechte de diagnose van prikkelbaredarmsyndroom’
Vier tot vijf jaar. Zo lang duurt het gemiddeld voor vrouwen met endometriose de juiste diagnose krijgen. Huisartsen en gynaecologen denken niet altijd aan deze ziekte, terwijl toch een op de tien vrouwen ze zou hebben. ‘En vrouwen wordt te veel ingepeperd dat menstruatiepijn normaal is’, zegt gynaecoloog Carla Tomassetti.
Genade, nog een relevante krachtbron?
Genade, is dit nog een woord en relevante krachtbron van deze tijd? Lees meer over de resultaten van de recente studie "Let's talk about Grace" in deze blogpost.
Hoeveel pijn is normaal?
‘Zonder pijnstillers kom ik mijn maandstonden niet door’, zegt Babs (39). Blijven werken of studeren tijdens die dagen van de maand is vaak niet evident. Veel pijn kan wijzen op endometriose, een aandoening waar een op de tien vrouwen aan lijdt. In aflevering 3 van Ongesteld legt expert Carla Tomassetti het verschil uit tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ menstruatiepijn.
Immuunsysteem gelinkt aan aftakeling brein
Wie ouder wordt, krijgt doorgaans te maken met cognitieve achteruitgang. Zo verslechtert het geheugen en vermindert de concentratie. Steeds meer onderzoek wijst uit dat het immuunsysteem daar mogelijk een rol in speelt.