Psyche & Brein
‘Vrouwen die roken, zou ik geen pil voorschrijven’
Stemmingswisselingen, hoofdpijn, verminderd libido, trombose. Het rijtje met mogelijke nevenwerkingen van de pil is lang. Hoe veilig is het populairste voorbehoedsmiddel? En wat zijn de alternatieven? Gynaecoloog Hendrik Cammu zet alles op een rijtje.
App spoort autisme op
Door de oogbewegingen van peuters te analyseren kan een app een vroegtijdige diagnose van autisme stellen.
“Ik heb dan wel dementie, ik ken mezelf nog altijd het beste” Psychologisch onderzoek bij ouderen met dementie
In 2020 rondde Laura Dewitte haar doctoraatsonderzoek af, waarin ze onderzoek deed naar betekenisbeleving bij oudere volwassenen met de ziekte van Alzheimer. In deze blog vat ze de belangrijkste bevindingen uit haar onderzoek samen.
Is de pil veilig?
Zoë (25) twijfelt al jaren aan de pil. ‘Ik krijg er emotionele buien van, en mijn libido lijdt eronder.’ In aflevering 2 van Ongesteld zet gynaecoloog Hendrik Cammu alles over voorbehoedsmiddelen op een rijtje. Tegelijk kunnen natuurlijke hormonen ook voor problemen zorgen. Dat weet Sarah (38) maar al te goed. Zij lijdt aan premenstruele dysfore stoornis en heeft elke maand zwarte dagen, waarop ze extreem prikkelbaar en depressief is.
Rare vogels scoren altijd
Welke vogels zijn succesvol op Instagram? Duitse wetenschappers zochten het uit.
Herbekijk: Gender vroeger en nu
LGBTQIA+. Waren al die schakeringen er vroeger ook al? Welke biologische mechanismen leiden tot genderdysforie? Volg hier ons online event en stel je vragen aan historicus Henk De Smaele (Universiteit Antwerpen) en neurowetenschapper Julie Bakker (Universiteit Luik).
Waarom het lijkt alsof vrouwen niet menstrueren
Laat nooit een tampon uit je tas vallen als je op sollicitatiegesprek bent. Want dan kan je het wel vergeten. ‘Menstruatie wordt gezien als een zwakte’, zegt historica Kaat Wils. ‘Het werd vroeger expliciet aangegrepen als argument om vrouwen niet toe te laten om te studeren of te werken.’ Een gesprek over bloed, hysterie, menstruerende mannen en mislukte mayonaise.
Eenzaamheid als sluipmoordenaar
De coronapandemie confronteert de samenleving met een golf van eenzaamheid. Hoewel het probleem al langer bestaat, weten experts nog steeds niet goed hoe ze het moeten aanpakken.
Waarom we mensen met mondmaskers kunnen blijven herkennen
Nu iedereen een mondmasker draagt, kunnen we anderen nog steeds herkennen. Hoe komt dat?
Waarom is menstruatie taboe?
In aflevering 1 van Ongesteld vertelt Hannah (16) over haar eerste keer. ‘Je gaat niet voor de hele speelplaats roepen: Hé gasten, ik heb mijn regels.’ Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het taboe blijkt, verrassend genoeg, een product van het feminisme, vertelt historica Kaat Wils (KU Leuven), hoewel datzelfde feminisme er vandaag voor zorgt dat menstruatie bespreekbaarder wordt.
Hoe Slack mijn thuis werd
Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers blikt terug op de coronalente van 2020: samen met een groep academici maakte ze middenin een pandemie een nieuw thuis van Slack.
Ongesteld. Een podcast over menstruatie
Een vrouw bloedt gemiddeld tweeduizend dagen in haar leven. Acht op de tien vrouwen ondervinden last van hun cyclus. Toch zwijgen we het liefst over menstruatie. Waar komt dat taboe vandaan? Wat is een ‘normale’ menstruatie en wanneer heb je een probleem? Welke impact hebben hormonen op je gezondheid en je gemoed? En waarom menstrueren vrouwen eigenlijk, terwijl er nauwelijks diersoorten zijn die ons dat nadoen?
‘Veel artsen durven geen hormoontherapie voor te schrijven. Onzin!’
Hormoontherapie tegen overgangs- en menopauzeklachten. Veel vrouwen, maar ook artsen, huiveren om eraan te beginnen of het voor te schrijven. Nochtans is het veilig, en helpt het niet alleen tegen opvliegers, maar ook tegen andere acute problemen, en voorkomt het op langere termijn osteoporose, hart- en vaatziekten en misschien zelfs dementie, verzekert gynaecoloog Herman Depypere.
Waarom een penalty schieten zo moeilijk is
Hoe kan het dat zelfs wereldtoppers als Lionel Messi of Kevin De Bruyne weleens een simpele strafschop missen? Een opmerkelijk experiment zocht en vond een anatomisch aanwijsbaar antwoord in de hersenen.
Let’s talk about it… Praten over emotionele gebeurtenissen op school
Lesgeven aan kinderen met emotionele en gedragsproblemen is niet eenvoudig. Onvoorziene omstandigheden kunnen intense emoties opwekken bij deze kinderen. Kinderen met emotionele en gedragsproblemen kunnen hun emoties niet altijd goed verwoorden en overzien vaak niet de consequenties van hun gedrag. Dat kan gemakkelijk leiden tot driftbuien, agressie of conflicten. Hoe kunnen leerkrachten deze kinderen helpen om zelfinzicht te krijgen? Hoe kunnen leerkrachten kinderen helpen om grip te krijgen op de eigen emoties?
Waarom hebben jongeren het zo moeilijk tijdens corona?
De covidpandemie zette een stop op ons sociaal leven. Velen van ons voelen de impact op ons psychisch welzijn. Vooral jongeren zijn er slecht aan toe. Psycholoog Inez Germeys (KU Leuven) legt je uit dat dat geen aanstellerij is.
Hallucinaties bij parkinsonpatiënten gelinkt aan afwijkend hersennetwerk
De hallucinaties gaan gepaard met een verstoorde verbinding in de fronto-temporale hersenkwab. Mogelijk helpen de bevindingen bij het voorspellen en verlichten van de hallucinaties.
Psychologie in tijden van pandemie
Tijdens de lockdown schreven VUB-onderzoekers over de gevolgen van de coronacrisis op korte en lange termijn. Ze bundelden hun bijdragen in een gratis e-book: Post viraal naar een nieuw normaal. Enkele artikels staan de komende maanden in de kijker. In deze bijdrage: hoe kunnen we beter communiceren over de pandemie?