Psyche & Brein
Wat leerlingen denken over reacties van leerkrachten op pesten: er was eens…
Pesten blijft een veelvoorkomend probleem op Vlaamse scholen en is gerelateerd aan diverse negatieve uitkomsten, vooral voor leerlingen die gepest worden. Hoe kunnen leerkrachten het pestgedrag terugdringen?
Een relatie als wegwerpproduct
Er zijn steeds meer singles en we hebben minder seks. Hoe komt dat?
Wat als thuiswerk een blijver wordt?
Wat zijn de voordelen van thuiswerk? Wat zijn de valkuilen? Wat hebben we nodig om ons goed te voelen als we van huis uit werken? Wat is de ideale verhouding tussen thuiswerk en kantoor? Professor Elke Van Hoof (VUB en Huis voor Veerkracht) deelt in deze podcast inzichten uit haar laatste boek Eerste hulp bij thuiswerken.
Spreken met een schisis
Kinderen met een gespleten verhemelte kampen vaak jarenlang met spraakproblemen, ook na een operatie. Cassandra Alighieri onderzocht welke logopedische behandeling hun het beste helpt.
Waarom traag reizen zo bijzonder is
Blogger Hannelore Prinsen schrijft over de mooiste reis die ze tot nu toe maakte: met de fiets naar Amsterdam. 'Wat begon als een impulsieve beslissing, heeft voor mij een deur geopend die ik nooit meer wil sluiten.'
Het zwakke geslacht bestaat niet – Een essentiële boodschap in de opvoeding
Het is belangrijk om de stilte rondom grensoverschrijdend gedrag tegen vrouwen te doorbreken. Maar zou het niet logischer zijn om niet enkel te focussen op het “afleren” van fout gedrag maar kinderen meteen het juiste gedrag aan te leren? Doctoraal onderzoeker Margaux Verschueren (KU Leuven) geeft vijf tips voor de opvoeding van je zoon en dochter.
Waarom we niet kunnen multitasken
Multitasken lijkt een graadmeter voor succes. Toch zorgt het bij velen voor gemengde gevoelens. Kunnen we het eigenlijk wel? Wat gebeurt er in ons brein als we multitasken? En hoe komt het dat we het maar blijven proberen? EOS-stagiaire Nele Lodewijckx vraagt het aan onderzoekers Pieter Roelfsema (Nederlands Herseninstituut), Kobe Desender (KU Leuven Brain Institute) en Senne Braem (UGent).
Een derde coronapatiënten krijgt psychische problemen of neurologische aandoening
De problemen komen vaker voor onder patiënten die ernstig ziek werden van het coronavirus en op de intensive care lagen.
Hoe staat het met pesten op Vlaamse lagere scholen? Resultaten uit de Teachers4Victims studie
Om inzicht te krijgen in pestprocessen op school en na te gaan hoe leerkrachten pesten op school kunnen helpen voorkomen en verminderen, voerde ons onderzoeksteam tijdens het schooljaar 2018-2019 de Teachers4Victims studie uit. In deze blog stellen we graag enkele beschrijvende bevindingen uit onze studie aan u voor.
Kunnen blinden in beelden dromen?
Blindheid kent meerdere vormen. Je kunt blind geboren zijn of op latere leeftijd blind zijn geworden. De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden... Hoe dromen zij?
Apen houden van reality-tv
Waarom kijken mensen toch zo graag naar andere mensen? Volgens een groep Amerikaanse wetenschappers zit onze liefde voor realityshows in onze genen. Om tot die conclusie te komen, keerden ze een paar stappen terug in onze evolutie, tot aan de primaten.
Publiek niet de grote motor achter thuisvoordeel
Heb je als supporter wel zoveel invloed op de prestaties van je ploeg als je denkt of hoopt? En op de beslissingen van de scheidsrechter? Vergelijkend onderzoek in lockdown-tijden bood een uitgelezen kans om voetbalwijsheden te toetsen aan wetenschappelijke feiten.
‘Ik besefte al op heel jonge leeftijd dat ik me geen jongetje voelde’
Hoe kan het dat sommige mensen ‘vastzitten’ in een verkeerd lichaam, met een ander geslacht? Op zoek naar de oorsprong van transidentiteit, en wat een behandeling teweegbrengt.
Zwangere vrouwen en jonge moeders kampen relatief vaak met dwangstoornis
Vrouwen herkennen de dwanggedachten niet of durven er niet over te praten, terwijl er wel goede behandelingen zijn.
Groeipijnen - Waarom ben ik anders?
Hoe verloopt de vorming van onze identiteit? Waarom denken we in hokjes en waar kan je terecht als je vragen hebt over genderidentiteit? EOS-stagiair Elias Ysebaert praat erover met Joz Motmans, coördinator van het Transgenderinfopunt aan UZ Gent.
Waar komt de babybust vandaan?
In het begin van de pandemie hoorden we de rooskleurige voorspelling dat we de solidariteit en liefde zouden terugvinden, met een babyboom tot gevolg. Nu blijkt dat er eerder minder dan meer baby's worden geboren. Hoe komt dat?
Waarom ADHD een andere naam nodig heeft
We noemen ADHD een stoornis. Daardoor lijkt het alsof we de oorzaak ervan kennen en dat die oorzaak in het brein van diegene met de diagnose ligt. Maar dat weten we niet.
Groeipijnen - Waarom word ik verliefd en wil ik seks?
De eerste keer verliefd worden, de eerste kus of de eerste keer seks hebben, hoe verloopt dat? Hoeveel zorgen moet ik mij maken over de eerste keer? En wat als ik helemaal niet verliefd word en geen behoefte heb aan seksuele ontwikkeling? Om antwoorden te vinden op deze en nog veel meer vragen, sprak EOS-stagiair Elias Ysebaert met Eveline Buyse, klinisch psychologe en seksuologe aan UZ Brussel.