Psyche & Brein
Herbekijk ons debat over fake news en complotdenken
Eos-redacteur Dieter De Cleene praat met experts Jon Roozenbeek en Jaron Harambam over nepnieuws en complotdenken.
Waar of niet waar: delen maar
Op sociale media delen we vaak fake news zonder goed na te denken over het waarheidsgehalte. Een duwtje in de rug kan helpen beter keuzes te maken, al lijkt de impact van zo’n maatregel beperkt.
‘Depressie is een chronische ziekte waar je perfect mee kunt leven’
‘Ik ben een last’, ‘Mensen willen me niet’. Al op zesjarige leeftijd kunnen zulke gedachten zich in het hoofd van een kind nestelen. Die gedachten veranderen is ontzettend lastig. ‘Achter opstandig gedrag kunnen depressieve gevoelens schuilgaan’, zegt psycholoog Caroline Braet.
Als je kind altijd alles lijkt te kunnen: cognitieve begaafdheid, perfectionisme en opvoeding
Deze week is het de Week van de Hoogbegaafdheid, een themaweek waarin organisaties in Vlaanderen en Nederland hun aanbod voor hoogbegaafde kinderen en jongeren voorstellen en vooroordelen over hoogbegaafdheid proberen weg te nemen.
‘Regulering van drugs wordt onvermijdelijk’
De oorlog tegen drugs heeft een rampzalig effect, aldus Tom Decorte, hoogleraar criminologie (UGent). Door het repressieve beleid wordt de illegale drugshandel alleen maar lucratiever. Het aantal drugsgebruikers blijft stijgen, drugsverslaving wordt een steeds groter probleem en de overheid heeft van langsom minder vat op criminele drugsnetwerken. ‘Dit beleid is contraproductief en criminogeen: het werkt méér misdaad in de hand.’
Slapeloze nachten? We merken het in onze gedachten
Slaap is een belangrijke rustperiode waarin we bekomen van fysieke en mentale inspanningen van overdag. Wanneer we niet goed slapen, merken we vaak dat we minder goed functioneren op verschillende vlakken in het dagelijks leven. Maar wat doen die slapenloze nachten nu juist met ons gedrag en onze gedachten?
Hersenactiviteit voorspelt weerbaarheid na traumatische gebeurtenis
Politieagenten met een actieve anterior prefrontale cortex, een hersengebied dat de reactie op emotionele ervaringen reguleert, kampen na heftige gebeurtenissen met relatief weinig klachten.
Verlamde patiënt kan hand weer gebruiken
Dankzij opgeplakte elektrodes kunnen verlamde patiënten hun handen opnieuw gebruiken.
Waarom je verlamd bent terwijl je slaapt
Er is een groep neuronen in de hersenstam van muizen ontdekt die tijdens de remslaap verhinderen dat de diertjes bewegen. Een interessante ontdekking voor mensen met narcolepsie.
Het brein als medicijn tegen rugpijn
Elektrische stimulatie van het ruggenmerg vermindert bij veel patiënten chronische lage rugpijn. Mogelijk heeft die stimulatie impact op het pijnsysteem in het brein.
Een jaar pandemie: de gevolgen voor wetenschappelijk onderzoek
De uitbraak van het coronavirus bracht de virologie in een ongeziene stroomversnelling. In andere domeinen kwam het onderzoek on hold te staan. Op welke manieren heeft de pandemie het wetenschapsbedrijf hertekend?
‘De geestelijke gezondheidszorg is uitgegroeid tot een onoverzichtelijk, rigide systeem’
Kun je psychische problemen herleiden tot een hersenstoornis? ‘Mensen zijn complex’, zegt Floortje Scheepers. ‘De geestelijke gezondheidssector doet te weinig recht aan die complexiteit.’
Vaccin tegen desinformatie
De coronacrisis gaat gepaard met een pandemie aan desinformatie. Een psychologisch vaccin, aangereikt via games of infographics, kan de weerstand tegen nepnieuws verhogen.
De stad van mijn dromen
Blogger Hannelore Prinsen droomt bijna altijd lucide. Dat betekent dat ze zich bewust is van het feit dat ze droomt tijdens het dromen. 'Droom-ik weet dat het nacht is.'
Neusspray met oxytocine stimuleert natuurlijke aanmaak ‘knuffelhormoon’ bij mensen met autisme
Zelfs vier weken na de behandeling met de neusspray bleken de deelnemers zelf meer oxytocine aan te maken dan voor de behandeling.
Varkens kunnen 'gamen' met hun snuit
Niet dat ze Assassin’s Creed in één keer kunnen uitspelen of dat ze je als Lionel Messi tureluurs zullen tikken in FIFA 21, maar varkens blijken te kunnen gamen. Dat toont een opmerkelijk experiment aan en ja, het heeft wel degelijk belang. Voor de wetenschap én het dierenwelzijn.
Wetenschap voor en door vrouwen is anno 2021 nog steeds ongelijk
Het wetenschappelijk onderzoek wordt bij uitstek als objectief aanzien. Toch is er sprake van genderongelijkheid in onderzoeksthema’s. Een historisch probleem, dat zich vandaag nog steeds laat voelen. Onderzoeksters Liesbeth Demuyser en Mart Sillen van het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie en UCLL, leggen de feiten op tafel.
Nog lang niet uitgepraat over seks
In Eindelijk weten wat seks is laat sociaalwetenschapper Linda Duits humor en wetenschap vrolijk met elkaar laat stoeien.