Psyche & Brein
‘Wel in mijn achtertuin’: het belang van burgerparticipatie in onderzoeksprojecten
In Vlaanderen groeit het besef dat wetenschapscommunicatie belangrijk is. Toch blijven ‘non-believers’, ‘ontkenners’ en het aantal anti-wetenschappelijke complottheorieën en misinformatiecampagnes welig tieren. Holle vaten klinken het luidst, of is er meer aan de hand?
Koorts mildert symptomen autisme
Koorts maakt sommige mensen met autisme socialer en taalvaardiger. Mogelijk komt dat door de impact op het immuunsysteem.
Pesten en een pandemie: gaat dat samen?
Welke impact heeft de coronapandemie op pesten? En welke les over het bestrijden van pesten kunnen we trekken uit de aanpak van het coronavirus?
‘De overheid had veel meer moeten inzetten op de preventie van psychische problemen’
Twee derde van de Belgische jongeren kampte tijdens de eerste lockdown met mentale problemen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. En nog steeds gaat het niet goed. ‘Van alle kanten hoor ik dramatische verhalen’, zegt psycholoog en onderzoeker Kris Van den Broeck.
Een beetje down of echt depressief?
De coronacrisis laat zich stevig voelen, ook op het vlak van mentale gezondheid. Wie houdt het nog vol en wie is echt depressief? En hoe help je anderen die in een diep dal zitten?
Stamceltherapie repareert babyschedel
Een behandeling met stamcellen herstelt de vergroeide schedel van muismodellen met de aangeboren afwijking craniosynostosis.
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?
Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken? Wanneer ben je verslaafd? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving te veel drinkt? En is het dan zijn of haar eigen schuld? Liesbeth Gijsel vraagt het aan psychiater en verslavingsexpert Geert Dom.
Roterende eieren simuleren hersenschudding
Vooral klappen die draaiende bewegingen van het hoofd veroorzaken, vervormen het eigeel, dat hier model staat voor de hersenen.
Loyaliteitsconflict
Hoe ga je om met vrienden die in complottheorieën geloven? De Nederlandse psycholoog Vittorio Busato komt in een loyaliteitsconflict terecht: ‘Je was bij die demonstratie? Dan stel ik onze afspraak voor vanavond toch even uit’.
Overwinnen van weerstand in tijden van corona
Wij mensen houden niet echt van verandering, zeker niet als iemand anders zegt wat we moeten doen. Hoe overtuig je als overheid dan burgers om hun gedrag aan te passen?
Niet alleen pijn, ook pijnverlichting is sociaal overdraagbaar
Muizen die zien dat een andere muis een pijnstiller krijgt, ervaren daarna ook minder pijn.
Zo schakelt je brein tussen verschillende vormen van bewustzijn
Ons bewustzijn richt zich op de omgeving of op onze binnenwereld. Finse hersenonderzoekers brengen de schakeling tussen beide vormen voor de eerste keer in beeld.
Op zoek naar de oorzaak van Alzheimer
Bij Alzheimer beginnen microglia, de afweercellen die onze hersenen beschermen, plots zelf onze hersenen te beschadigen door synapsen op te eten. Neurowetenschapper Ben Rombaut (UHasselt - Universiteit Maastricht) probeert uit te zoeken waarom dat gebeurt.
10 feiten en fabels over studeren
Is het zinvol om langer dan twee uur na elkaar te studeren? Studeer je beter 's ochtends vroeg of 's avonds laat? En wat is beter: nalezen of jezelf opvragen? Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent, evalueert tien populaire feiten en fabels over studeren.
‘Sociale contacten zijn een basisbehoefte, zeker voor jongeren’
Jongeren voelen zich eenzamer tijdens de coronacrisis, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook meer mentale problemen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij Vlaamse tieners.
We blijven tongzoenen, ook na corona
Geen idee of je nu gaat juichen of walgen, maar na corona gaan we hoogstwaarschijnlijk met zijn allen terug volop kussen en knuffelen.
Multitasken tast het geheugen aan, ook bij jongeren
Op hetzelfde moment televisiekijken, sms’en en instagrammen ondermijnt de aandachtsspanne.
Fysieke of digitale eerste date? Maakt niet uit voor later relatiesucces
Een fysieke eerste ontmoeting leidt toch meer tot een stabiele en lange liefdesrelatie dan een kennismaking via een dating-app, zegt het buikgevoel. Een wetenschappelijke studie wijst echter iets anders uit.