Psyche & Brein
Hoe kun je jezelf van gedachten doen veranderen?
Je openstellen voor de mogelijkheid dat je eerdere opvattingen verkeerd waren: het blijft een moeilijke opdracht. Zelfs voor een wetenschapper en filosoof. In een essay beschrijft Sylvia Wenmackers hoe ze jarenlang heeft geworsteld met de angst om genetisch door te geven aan haar nageslacht.
'Wie dankbaar in het leven staat, is gelukkiger'
En het goede nieuws is: die dankbaarheid kun je trainen. ‘Voor wie niet zo lekker in z’n vel zit, brengt dankbaarheid nieuwe levensvreugde’, zegt psycholoog Ernst Bohlmeijer.
Armoede en psychische problemen versterken elkaar
Een daling in het inkomen kan mentale problemen veroorzaken en psychische klachten kunnen armoede uitlokken. Zo ontstaat er een negatieve spiraal waarin financiële zorgen en mentale klachten elkaar blijven opvolgen.
Help, ik krijg een kind!
De ‘blijde verwachting’ is voor sommige vrouwen helemaal niet vrolijk. Een op de zeven aanstaande moeders is als de dood voor de bevalling. Ze lijden aan tokofobie.
‘Ik krijg vaak te horen dat ik overdrijf’
‘What are you PMSing about?’ is een uitspraak die Engelstaligen weleens gebruiken wanneer een vrouw vlak voor haar menstruatie stemmingswisselingen ervaart en te kampen krijgt met hevige emoties. Maar wat is het premenstrueel syndroom (PMS) nu echt? En wat weten we tot nu toe over menstruele klachten?
Vlaamse overheid lanceert geluksdriehoek om mentaal welzijn te verbeteren
Na de voedings- en bewegingsdriekhoek lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven nu ook een driehoek rond mentaal welbevinden. Op welke wetenschappelijke inzichten is die geluksdriehoek gebaseerd?
“Hoogbegaafd?!” Hoe ziet jouw leerkracht je?
“Volgend jaar komt Siska bij jou in de klas zitten, ze is hoogbegaafd.”
Wat denkt een leerkracht wanneer hij of zij deze boodschap te horen krijgt? We weten dat labels of korte omschrijvingen bepaalde stereotypes kunnen oproepen bij leerkrachten, bijvoorbeeld bij leerlingen uit minderheden of leerlingen met beperkingen. Maar wat roept het label ‘hoogbegaafd’ op? Positieve associaties? Of negatieve verwachtingen? In een experiment bij 522 Vlaamse leerkrachten-in-opleiding onderzochten we het.
Ontslagen door kansblindheid
Na Jess Thorup en Laslo Bölöni is Wim De Decker al de derde trainer die dit seizoen ontslagen wordt bij voetbalclub AA Gent. We zijn die snelle trainerswissels gewoon, maar zijn ze ook terecht? Neen, berekende wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers.
‘Ik moet tot vervelens toe uitleggen waarom mijn naam ‘niet past’ bij mijn uiterlijk’
Bij adoptie mogen de adoptie-ouders hun kind een nieuwe naam geven. Wat doet die westerse naam met het zelfbeeld?
Diversiteit: verrijkend of beangstigend?
Diversiteit maakt veel mensen gelukkiger: we kunnen openlijk onszelf zijn. Tegelijk is al die diversiteit verwarrend, en voor sommigen ook beangstigend. De vraag van één miljoen: hoe neem je de angst en onzekerheid serieus zonder de maatschappij te verscheuren?
Afweerstoffen uit darmen gelinkt aan multiple sclerose
MS-patiënten hebben een verhoogde concentratie van een bepaald type afweerstof in hun ontlasting, bloed en hersenvocht. Die bevindingen helpen mogelijk de ziekte te behandelen en eerder op te sporen.
‘Je wil niet dat iemand je liefheeft als een paar mooie schoenen’
We zijn nog nooit zo mooi en tegelijkertijd zo ontevreden over ons uiterlijk geweest als vandaag. Volgens psycholoog Liesbeth Woertman is het lichaam de nieuwe identiteitsverlener in onze samenleving.
Hoog smartphonegebruik zorgt voor slechtere studieresultaten
Een hoog smartphonegebruik is nefast voor de studieprestaties, zo blijkt uit onderzoek van Simon Amez (UGent). Zo halen studenten met een meer dan gemiddeld smartphonegebruik tot 1 punt op 20 minder op examens dan hun studiegenoten.
Gif van vogelspin geeft inzicht in chronische pijn
Inzicht in de werking van tarantulagif kan helpen bij het ontwikkelen van pijnmedicatie.
'Door de coronacrisis en de afstandsregels kan de identiteitsvorming bij jongeren vertraging oplopen'
Zelfontplooiing en persoonlijke groei. Dat is identiteit volgens levenslooppsycholoog Nele Jacobs. Een gesprek over de impact van de coronacrisis, positiviteit en de voordelen van twijfelen.
‘Bijna ieder verschil tussen partners is te overbruggen’
‘We zijn op elkaar uitgekeken.’ ‘Onze karakters botsen te veel.’ Wanneer een stel besluit om uit elkaar te gaan, zijn dat vaak de redenen. Met de juiste hulp was een breuk misschien niet nodig geweest.
Belangrijke reminder: blijf herinneringen oproepen
Wanneer we herinneringen oproepen, worden ze versterkt. Dat komt door veranderingen in de structuur van genetisch materiaal.
Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg winnen de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie
Het duo maakt een erg succesvolle podcast die filosofische thema’s op een toegankelijke wijze aansnijdt.