Psyche & Brein
Wat doet mishandeling met een kinderbrein?
De gevolgen van kindermishandeling zijn niet te onderschatten. Zelfs tientallen jaren na de feiten kunnen slachtoffers nog last hebben van angsten, nachtmerries en psychosomatische klachten. Het trauma verankert zich in je lijf. Prof. Peter Adriaenssens zoomt in op het kinderbrein en legt uit waarom volwassenen nog steeds kunnen lijden onder hun jeugdtrauma.
Causaliteit. De term die niet genoemd mag worden.
Een belangrijk doel van school- en ontwikkelingspsychologisch onderzoek is het bestuderen en begrijpen van causale relaties tussen variabelen. Ondanks het belang van causaliteit, zal je zelden causaal taalgebruik tegenkomen in school- en ontwikkelingspsychologische literatuur. Dat is problematisch. Menswetenschappers kunnen drie geboden volgen om causaliteit beter te benaderen met gegevens uit vragenlijstonderzoek.
Paracetamol tijdens zwangerschap gelinkt aan veranderingen in hersenverbindingen
Pasgeboren baby’tjes met veel paracetamol in hun ontlasting hebben mogelijk een hoger risico op ADHD.
Eenzaamheid in tijden van covid-19
Als mensen zijn wij sociale dieren. Wij hebben er nood aan om ons verbonden te voelen met anderen. Wanneer we ons niet verbonden voelen met anderen of meer geïsoleerd zijn van anderen dan kan er het pijnlijke gevoel van eenzaamheid ontstaan.
Zorgen lockdowns voor meer psychische problemen bij studenten?
Online les en minder sociale contacten: het studentenleven is voor velen drastisch veranderd. Resulteren die veranderingen daadwerkelijk in stress en andere psychische klachten onder studenten, zoals blijkt uit een Frans onderzoek? 'Het is belangrijk dat universiteiten aandacht besteden aan de weerbaarheid en mentale gezondheid van studenten.'
Hersenstimulatie tegen oorsuizen
Elektrische stimulatie van bepaalde hersengebieden lijkt te helpen tegen tinnitus.
Studeren in tijden van corona
Vorige maand begon ook aan de Universiteit Antwerpen het nieuwe academiejaar. Daar ging een hoop voorbereidend werk aan vooraf, weet Els Prinsen, professor en voorzitter van de Onderwijscommissie Biologie aan de UAntwerpen. Welke impact heeft de coronacrisis vandaag op het universiteitsleven?
Psychische problemen tijdens zwangerschap vergroten kans op astma bij het kind
Tienjarigen van wie de moeder tijdens de zwangerschap kampte met psychische klachten, lopen meer risico op astma.
Kokke-leren: over onderwijs aan begaafde leerlingen
De vergelijking tussen een leraar en een kok; niet vanzelfsprekend, wel waardevol.
Zo overleef je corona mentaal
Weinig perspectief, amper nog sociaal contact en een dreigende economische crisis. Corona heeft op zoveel meer gebieden impact dan enkel op onze gezondheid. Hoe ga je daar het beste mee om?
Geloof in verdrongen trauma’s en hervonden herinneringen: Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?
Dat we herinneringen aan traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik onbewust kunnen verdringen, is een hardnekkige mythe. Zowel onder de algemene bevolking als onder therapeuten. Echter, geloof erin blijkt niet zonder gevolgen.
Kunnen planten pijn ervaren?
Planten hebben geen zenuwstelsel. De meeste plantenwetenschappers zijn het daarom met elkaar eens: planten voelen niets. Toch kunnen ze reageren op hun omgeving. Hoe zit dat?
Tinnitus te lijf met stroomschokken
Een nieuwe behandeling vermindert aanzienlijk het storende gepiep in de oren van patiënten met tinnitus.
‘Hoe ouders ruziën, beïnvloedt de kinderen’
Kan het kwaad om in het bijzijn van je kinderen een meningsverschil uit te vechten? Kinder- en jeugdpsycholoog Willemijn van Eldik zocht het uit voor haar promotieonderzoek. ‘Als je de ruzie bijlegt, hebben de kinderen er geen last van.’
Waarom geloven we in complottheorieën?
Sinds covid-19 is complotdenken helemaal terug. Waarom steekt complotdenken net nu de kop op? Is het een voorbijgaande hype of moeten we behoedzaam zijn? Wie is er vatbaar voor? Eos-stagiaire Alice Dooreman vraagt het aan moraalfilosoof Brecht Decoene.
Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?
Hoogbegaafde mensen leggen gemakkelijk verbanden en denken supersnel. Een aanwinst voor elk bedrijf, zou je denken. Toch gaat het vaak niet van een leien dakje op de werkvloer en benutten veel getalenteerde werknemers hun potentieel niet. Burn-out, bore-out of jobhoppen komen bij deze groep dan ook vaak voor. Hoe komt dat? Expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx, professor aan de UHasselt, aan het woord!
Wat drijft iemand tot zelfdoding?
Als iemand zelfmoord pleegt is de eerste vraag die iedereen zich stelt: waarom? Waarom heeft hij/zij dat gedaan? Had ik het kunnen voorkomen? Had ik het moeten zien aankomen? Al te vaak wordt er dan een eenvoudig antwoord op gegeven: omdat hij liefdesverdriet had, omdat ze gepest werd, omdat hij een onverwerkt trauma had... Professor Gwendolyn Portzky laat zien dat het antwoord nooit zo eenvoudig is.
Zo houdt je brein balans tussen emotie en ratio
Hersengebied ‘area 32’ bemiddelt tussen de gebieden die instaan voor emoties en de hersengebieden betrokken bij cognitie.