Psyche & Brein
Hoe genees je een depressie: praten of pillen?
Van pillen word je een zombie, van praten een egocentrische peuteraar die alleen maar verder wegzinkt in een depressie. Professor Koen Demyttenaere maakt al snel duidelijk dat dat dit vooroordelen zijn die niet kloppen. Maar wat is dan de meest efficiënte manier om een depressie te bestrijden?
Hoe weet je dat je 'gek' bent?
Dingen horen of zien die er niet zijn... klinkt een beetje raar, nietwaar. Maar wist je dat de kans dat jij in je leven een dergelijke psychose meemaakt best groot is? Maar is dat dan erg? Dat hangt ervan af, zegt professor Inez Germeys (KU Leuven). Zij graaft dieper in de oorzaken én de therapieën.
Waarom we domme beslissingen nemen: de Linda-test
Mensen maken domme beslissingen. Gedragswetenschappers hebben er hun missie van gemaakt uit te vinden waarom we dat doen en hoe we dat kunnen voorkomen.
Over ham, bananen en een kunstzinnige barbecue
Wanneer is kunst echt kunst? Dat is niet alleen een vraag voor kunstwetenschappers en filosofen, want ook psychologen mengen zich in het debat.
Kun je autisme zien in de hersenen?
Bij kinderen met autisme verloopt de hersenontwikkeling anders dan bij hun leeftijdgenootjes. Neurowetenschapper Annabel Nijhof (Universiteit Gent) onderzoekt het brein van proefpersonen met autisme. In deze podcast praat ze je bij over ‘het autistische brein’.
Hoe kunnen mensen met autisme zichzelf zijn?
Autisme is erfelijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Er spelen ook andere factoren mee, zoals ziekte, medicatie of milieuvervuiling tijdens de zwangerschap. Kinder- en jongerenpsychiater Jean Steyaert (UPC Leuven) gaat in op de kenmerken, oorzaken en behandeling van autisme.
Digitaal themanummer: Autisme
Wil je meer weten over autisme? We bundelden onze beste artikels over autisme in een digitaal themanummer.
Stokventjesberen en piemels zijn goed voor het geheugen
Sommige mensen hebben een echt talent voor vertellen. Humor speelt daarbij een belangrijke rol: als iets grappig verteld wordt, kan je het makkelijker onthouden.
Terug naar school, van thuis uit: focus op interactie
De belangrijkste factor voor het succes van afstandsonderwijs is wellicht interactie. Interactie met de leerkracht én met medeleerlingen! Hoe kan je als leerkracht voldoende interactiemogelijkheden voorzien als niet alle leerlingen op school zijn?
Waarom sociale interacties bij mensen met autisme moeizamer verlopen
Het brein van mensen op het autismespectrum kan zich inleven in wat anderen denken, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Wat wel klopt, is dat sociale interacties bij hen soms moeizamer verlopen. Dit komt omdat hun brein mogelijk minder goed kan vatten in hoeverre andere personen anders denken dan zichzelf.
Chatten we binnenkort via onze gedachten?
Zowel Elon Musk als Mark Zuckerberg investeren volop in technologieën die in verbinding staan met ons brein. Hoe ver staan ze al? En hoe moeten we omgaan met de interesse van grote techbedrijven in onze diepste gedachten?
Zwangerschap vertraagt MS
Vrouwen met MS die ooit zwanger zijn geweest, krijgen later te maken met de eerste symptomen van multiple sclerose (MS) dan vrouwen die nooit zwanger waren. Die bevindingen kunnen helpen de ziekte beter te begrijpen en nieuwe behandelingen te vinden.
Kun je psychopaten heropvoeden?
Dave De Kock, de oppas van de dood aangetroffen jongen Dean, werd al eerder vervolgd voor kindermishandeling met de dood tot gevolg en zou lijden aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis - ook wel bekend als psychopathie. Kunnen de donkerste psychopaten eigenlijk veranderen? Of zit er niets anders op dan hen levenslang op te sluiten?
Hond leert 'praten' met hulp van logopedist en wordt YouTube-hit
Enkele maanden geleden ontdekte ik door stom toeval een filmpje op YouTube. Via dat filmpje leerde ik Stella kennen, een hond die met de steun van haar baasje Christina Hunger onze taal leert gebruiken om zichzelf uit te drukken. Ondertussen volg ik hun vorderingen op het Instagram-account @hunger4words.
Vrouwelijke politica wordt linkser ingeschat dan ze is
Vlaamse kiezers schatten vrouwelijke kandidaten even competent, maar beduidend linkser in dan mannelijke kandidaten. Dit stereotype beeld zorgt voor vertekening bij kiezers. Rechtse kiezers zullen minder geneigd zijn om op deze ‘linkse’ vrouwen te stemmen.
Wat zegt de wetenschap over dromen?
Dromen, ze fascineren sinds mensenheugenis. Maar wat weten we intussen over al die bijzondere droomervaringen? Neuroloog Inge Declercq (UZA) en psycholoog Tim Post (Universiteit Twente) werpen in deze podcast licht op onze nachtelijke breinavonturen.
'Migraine is meer dan gewoon wat hoofdpijn'
Migraine is een miskende en onderschatte aandoening. Zelfs dokters weten er niet altijd het fijne van, met verkeerde diagnoses en medicatie als gevolg – tot zelfs volstrekt nutteloze operaties. 'Je moet je persoonlijke triggers leren herkennen die je migraine uitlokken', zegt neuroloog Anneke Govaerts.
Zijn we allemaal racisten?
Racisme is terug van nooit weggeweest. Op straat, in de media, in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Ook in ons? Racisme gaat altijd over de ander – maar is het ook altijd iets van de ander? Of zijn wij zelf allemaal racisten?