Psyche & Brein
Kunnen vrouwen beter tegen verstoringen van het slaap-waakritme dan mannen?
Mogelijk kunnen vrouwen beter tegen verstoringen van het 24-uursritme dan mannen.
Mensen met dementie slikken te veel medicijnen
Mensen met dementie slikken vaker dan nodig antipsychotica en antidepressiva, terwijl die ernstige bijwerkingen hebben.
Terug naar school, van thuis uit
Enkele tips voor leerlingen, ouders en leerkrachten om afstandsonderwijs in goede banen te leiden.
Er was eens ... een Philip Glass-opera
Het werk van de Amerikaanse componist Philip Glass herken je door herhaling en een gevoel van tijdloosheid. Zijn opera’s lijken geen verhaal te vertellen. Carolien Van Nerom is echter overtuigd van het tegendeel. In dit artikel schrijft ze over het verhalende aspect van de muziek in Glass’ opera’s.
Te weinig liefde? Het ligt alvast niet aan je leeftijd
Jongeren slagen er niet beter in om liefde, bevestiging en status te ontvangen dan ouderen, luidt de verassende conclusie van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe vaak je affectie krijgt, hangt van jezelf en je sociale vaardigheden af.
Fantoombaby: een spook in je buik
Weken of zelfs jaren na de bevalling voelen sommige vrouwen nog steeds schopjes in hun buik, als van een baby. Soms leiden die tot nostalgische vreugde; soms tot groot verdriet. Waar komen die ‘fantoomschopjes’ vandaan?
Hebben criminelen een ander brein?
Zijn er verschillen tussen de hersenen van criminelen en die van niet-criminelen? Bestaat er zoiets als ‘het criminele brein’?
'We moeten naar een mix van fysiek en afstandsonderwijs'
Zes maanden schoolse achterstand. Dat is naar schatting het effect van de coronacrisis op kwetsbare leerlingen. Wat kunnen we leren uit de ervaringen met afstandsonderwijs en hoe zal de school van morgen eruit zien?
Zeven beweringen over homeopathie ontkracht
Steeds minder mensen gaan naar de homeopaat, blijkt uit een recent rapport van Sciensano. Hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat homeopathie niet meer is dan een placebo – het is geen werkzaam medicijn – blijft een steeds kleiner wordende groep voorstanders toch het tegendeel beweren. Een kritische blik op hun argumenten.
‘Versoepel de maatregelen eerst bij jongeren’
In een discussie die voornamelijk lijkt te gaan over de hardheid van de maatregelen die worden ingevoerd om het coronavirus in te dijken, richt psycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) de aandacht op hoe de maatregelen moeten worden ingevoerd.
Kinderen buiten!
Onderzoek toont aan dat kinderen minder en minder buiten spelen. Maar staat dit hun ontwikkeling niet in de weg?
Bestaan er alternatieven voor ADHD-medicatie?
In elke klas zit wel een kind met ADHD dat Rilatine/Ritalin slikt. Die medicatie helpt jammer genoeg niet altijd, en ze heeft bijwerkingen, zoals hoofdpijn en verminderde eetlust. De wetenschap werkt aan alternatieven. Annelies Verlaet (Universiteit Antwerpen) zet ze op een rijtje in deze aflevering van de podcastreeks Vraag Het Aan.
Zomertalk #6: Kritisch denken, doen we dat wel?
Gekke theorieën koste wat het kost verdedigen, is dat een vorm van kritisch denken? 'Nee', zegt filosoof Johan Braeckman. In deze zomertalk legt hij uit waar het fout loopt en geeft hij enkele tips waar een kritisch denker wel mee aan de slag kan.
Hoe solidariteit plaatsmaakte voor protest en wat we daaraan kunnen doen
Wereldwijd lijkt het protest tegen de coronamaatregelen te groeien. Tijdens de eerste golf ontstonden er allerlei liefdadigheidsacties, nu illegale feestjes en demonstraties. Hoe komt dat?
Waarom mensen narcistisch zijn en dieren niet (en wat we daaruit kunnen leren in een crisissituatie)
Waar komt de menselijke fascinatie voor het spiegelbeeld vandaan? Mattias Desmet, professor Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, ontleedt en analyseert de rol van narcisme in onze samenleving, óók in tijden van crisis.
Waarom hoor je soms die klok in je kamer tikken, en soms niet?
Inkomende prikkels worden nooit op dezelfde manier verwerkt. Wetenschappers weten nu hoe dat komt.
Fantoompijn bestrijden met een computer, kan dat?
Wanneer een lichaamsdeel geamputeerd wordt, leidt dat vaak tot fantoompijn. Kan een brain-computer interface, die hersensignalen omzet naar computeracties, een oplossing bieden?
Driewerf hoera voor de leerkracht!
Het grootste onderwijsexperiment uit de geschiedenis kan ons veel leren. Afstandsonderwijs en digitaal leren bieden heel wat kansen voor onderwijs op maat, maar de leerkracht blijft onmisbaar.