Reinout Verbeke
Reinout Verbeke is wetenschapscommunicator van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
Terugblik 2024 - ’t Is goed in eigen grond te kijken
Europa dwingt lidstaten de eigen ondergrond te verkennen naar kritieke grondstoffen. Breekt een gouden tijdperk aan voor geologische onderzoek?
Oude Egyptenaren vervormden hoorns van schapen
Onderzoekers van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben op een Egyptische vindplaats het oudste bewijs gevonden van vee waarvan de hoorns doelbewust waren vervormd. De oude Egyptenaren forceerden de kurkentrekkervormige hoorns van schapen, die van nature zijwaarts groeien, tot ze kaarsrecht stonden.
Belgische neanderthalers maakten werktuigen van vogelbotjes
Snijsporen op vogelbotjes uit de grot Scladina, in de buurt van Namen, geven aan dat neanderthalers er verschillende vogelsoorten aten en van sommige botjes gebruiksvoorwerpen maakten. Scladina is nog maar de tweede vindplaats die aantoont dat onze verre neven een vogelbot tot werktuig hebben bewerkt.
Meer dan dertig nieuwe sponzensoorten ontdekt in Peru
Een bioloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met een Braziliaanse collega de sponzendiversiteit van Peru in kaart gebracht: 86 soorten waarvan 31 recent door hen beschreven, in alle vormen en kleuren.
Nieuwe soort walvisvoorouder is mogelijk zwaarste dier ooit
Perucetus colossus, een vroege walvis die 39 miljoen jaar geleden voor de kust van het huidige Peru zwom, steekt de blauwe vinvis naar de kroon als zwaarste dier ooit.
Egyptisch graf met tien krokodillenmummies ontdekt
Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen konden de krokodillenmummies bestuderen. ‘Een van de mooiste vondsten die ik al onder ogen kreeg’, zegt archeozoöloge Bea De Cupere (KBIN). De oude Egyptenaren offerden krokodillen tijdens rituelen voor de god Sobek.
Dinojagen in Wyoming: oog in oog met 'Camarasaurus' Morris
Het derde opgravingsseizoen in centraal Wyoming is een voltreffer voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: drie dinosauriërs uit het late juratijdperk, waaronder een op het eerste gezicht jonge Camarasaurus.
Menselijke resten in Belgische collecties onder de aandacht: ‘Dit vraagt om een maatschappelijk debat’
Het wereldwijde debat over dekolonisatie zet ook overheden en onderzoekers in België ertoe aan om de eigen collecties met menselijke resten te inventariseren en de context te onderzoeken waarin ze zijn verzameld.
Pterosauriërs hadden al gekleurde veren
Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.