Reinout Verbeke
Reinout Verbeke is wetenschapscommunicator van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot
Het opvallend hoge aantal welpenfossielen wijst erop dat de Marie-Jeannegrot bij Dinant zo’n 45.000 jaar geleden als kraamkamer werd gebruikt, en ook dat broers en zussen elkaar doodden om te overleven in tijden van voedselschaarste. De ecologische druk moet voor de grottenhyena groot geweest zijn toen.
Supergen maakt van spin een machoman
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.
Twee primitieve zoogdieren die aan het einde van het dinotijdperk leefden
Paleontologen hebben twee primitieve zoogdieren uit het Boven-Krijt beschreven, die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefden. Het ene is opgegraven in Binnen-Mongolië, het andere in Roemenië.
Zeezoogdieren ontwikkelden dikkere botten als duikgewichten in superzoute zee
Paleontologen hebben vastgesteld dat zeezoogdieren dikkere en zwaardere botten ontwikkelden als aanpassing aan een zoute binnenzee in Centraal Europa zo’n 13 miljoen jaar geleden.
Gedomesticeerd paard komt uit Kaukasus
Paarden werden voor het eerst gedomesticeerd ten noorden van de Kaukasus zo’n 4.200 jaar geleden. In een paar eeuwen veroverde het gedomesticeerde paard de rest van Europa en Azië.
Insectengeuren omgezet naar geluid
Onderzoekers hebben geuren die insecten verspreiden om zich tegen predatoren te verdedigen, omgezet naar geluid.
Populatie oostelijke chimpansees ontdekt in afgelegen Congolese bergwouden
Een Belgisch-Congolees onderzoeksteam heeft een populatie van oostelijke chimpansees ontdekt in Democratische Republiek Congo. De chimpansees overleven er in kleine stukken bergwoud.
Honden bij de vleet vlak na laatste ijstijd
Een genetische studie op prehistorische honden laat zien dat er meer dan 11.000 jaar geleden al minstens vijf verschillende hondentypes waren.
18 miljoen jaar oude potvis met ‘naaldvormige’ snuit joeg op vinnige prooien
Paleontologen hebben een van de oudste fossiele potvissen opgegraven en beschreven. De nieuwe soort uit Peru is zo’n 18 miljoen jaar oud. Rhaphicetus valenciae was ongeveer 5 meter lang en had een extreem lange snuit en smalle, gepunte tanden.