Reinout Verbeke
Reinout Verbeke is wetenschapscommunicator van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
Slijtage op tanden geeft aan: hond al tijdens ijstijd gedomesticeerd
Onderzoekers hebben uit slijtagesporen op 28.500 jaar oude tanden afgeleid dat jager-verzamelaars al tijdens de laatste ijstijd honden hielden. De tam gemaakte wolf kreeg vaker harder voedsel, zoals botten, voorgeschoteld, terwijl de wilde wolf zachter vlees bleef eten.
Veel vogels op het menu 14.000 jaar geleden in Belgische grot Trou de Chaleux
De jager-verzamelaars die tijdens de laatste ijstijd aan de Lesse leefden, hadden veel verschillende soorten vogels op het menu. Enkele vogelresten suggereren dat de mens er een symbolische waarde aan toekende.
Zeeleven in Lage Landen overleefde catastrofale meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriërs inluidde.
Vierpotige walvissen bereikten Zuid-Amerika meer dan 42,6 miljoen jaar geleden in otterachtige zwemstijl
Het fossiele skelet van een vierpotige walvis uit Peru geeft aan dat vroege walvissen vóór 42,6 miljoen jaar geleden de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn overgestoken en zich daarbij voortstuwden zoals otters: met een stevig staarteinde en met vliezen aan de voeten.
Terug naar Bernissart
Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden zoveel bijna intacte skeletten bijeen gevonden. In een Eos Special gaan we terug naar de vondst, 140 jaar geleden. Naast de historische context presenteren paleontologen de recentste wetenschappelijke inzichten over de iguanodons.
Dinojagen in Wyoming (3): Fossil Fever
'Beitels neer!', lacht paleontoloog Koen Stein. De mijne moet hij uit mijn handen trekken. Ik vond op de voorlaatste dag een steen met een aantal tanden van een langnekdinosauriër in. De gedachte dat de schedel op me ligt te wachten onder een van de volgende zandstenen blokken maakt me gek. Ik heb het te pakken: fossil fever.
Dinojagen in Wyoming (2): het echte Jurassic Park
Begin juni ging een voor 70 procent compleet skelet van een Allosaurus (of nauwe verwant) onder de hamer in de Eiffeltoren in Parijs. Een anonieme Franse verzamelaar telde er 2 miljoen euro voor neer. De fossielen zijn in 2014 opgegraven op zo'n 250 meter van waar wij aan het kappen en borstelen zijn.
Dinojagen in Wyoming (1): mooi kerkhof
‘2 bars, 4 churches, 1 hooker and a nice cemetery’. Het opschrift, te lezen in een van de twee kroegen van het dorpje Kaycee in de staat Wyoming, liegt er niet om: hier valt weinig te beleven. Maar voor jagers is het wél een topbestemming - herten, wapiti's, elanden ... - en al helemaal voor het soort dat jaagt op wat al miljoenen jaren dood is.
Plateosaurus in Brussel
135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.