Reinout Verbeke
Reinout Verbeke is wetenschapscommunicator van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Meest behandelde onderwerpen:
De link tussen muziek, lichaam en brein
Marc Leman ontwikkelde een nieuw denkkader in de muziekwetenschappen: embodied music cognition. Hoe interageren mensen met muziek, zowel individueel als in groep?
De stilste van de klas
Wereldkampioenen stilzitten en meesters in camouflage: wandelende takken. Als entomologen de tropische wouden van Zuidoost-Azië intrekken, keren ze met tientallen nieuwe soorten terug.
Levende fossielen: jonger dan je denkt
De degenkrab is samen met de coelacant een schoolboekvoorbeeld van een 'levend fossiel', een organisme dat amper verschilt van miljoenen jaren oude fossielen. Maar schijn bedriegt.
‘Mijn onderzoekers hamsterden Playstations’
MRI, PET, SPECT. Met medische scanners worden levens gered. Achter die krachtige toestellen zit even krachtige en complexe wiskunde. Harrison Barrett leverde sinds begin jaren zeventig het fundamentele denkwerk voor de radiologie.
Uitgeverijen trekken meer dan 120 fake papers terug
Twee grote uitgeversbedrijven moeten meer dan 120 papers terugtrekken die door een computerprogramma werden gegenereerd en vol nonsens staan. Dat meldt Nature.
Nobelprijs Natuurkunde naar François Englert en Peter Higgs
De Belg François Englert heeft samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen voor de voorspelling van het Higgs-deeltje.
Vlaamse Commissie Wetenschappelijke Integriteit van start
De commissie kan een ‘second opinion’ verstrekken bij gevallen van wetenschapsfraude aan onze universiteiten en kenniscentra. De commissie moet ook een expertisecentrum worden voor onderzoeksfraude.
Nepartikel glipt vlot door peer review
Een verzonnen onderzoeker van een verzonnen instituut wist een verzonnen studie vol fouten in maar liefst 157 wetenschappelijke vakbladen te publiceren.
Belg vindt oudste wereldbol met Nieuwe Wereld
Een Belgisch verzamelaar heeft wellicht de oudste wereldbol gevonden die de Nieuwe Wereld afbeeldt. Het is een struisvogelei uit 1504.