Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Zee-ijs smelt al in de Russische ‘kraamkamer’
De ondiepe zeeën ten noorden van Rusland leveren steeds minder zomers zee-ijs aan het Noordpoolgebied.
Technologische innovatie komt niet altijd van slimmeriken
Technologische doorbraken of verbeteringen aan bestaande technologieën verbinden we té gemakkelijk aan een slimmere generatie.
Doorzichtig hout fungeert ook als klimaatregelaar
Door de ligninefractie te verwijderen en een polymeer toe te voegen, kan hout voor een groot stuk doorzichtig worden gemaakt. En in tegenstelling tot glas en plastic houdt het transparante hout ook de warmte op de gewenste momenten vast.
Precieze structuur van ‘pentaquark’ opgehelderd
Naast baryonen (materiedeeltjes opgebouwd uit drie quarks) en mesonen (twee quarks) zijn er ook partikels die uit vijf quarks bestaan.
Supersensor meet onafhankelijk temperatuur, druk en vochtigheid
Een micro-interface bouwen die verschillende omgevingsparameters kan meten op hetzelfde ogenblik, zonder dat de metingen elkaar beïnvloeden, is geen sinecure. Maar geen probleem: het kan ook met een simpel maar ‘slim’ stukje plastic.
Krekel lust er (pulp)pap van
Bij de productie van papier gaat het grootste deel van de houtpulp verloren. Een bacterie die in de ingewanden van een krekel woont, kan soelaas bieden.
Werkmieren hebben andere hersenen dan hun koningin
De meeste mieren leven binnen strak gestructureerde kolonies. Daarin heeft elke ‘kaste’ haar specifieke rol. En specifieke hersenstructuur, zo blijkt.
Aardmantel is dynamischer dan gedacht
Onder de Stille Oceaan en Zuid-Amerika ‘stroomt’ het vloeibare gesteente van de ondermantel harder dan algemeen wordt aangenomen. Dat betekent dat de interne aarde mogelijk ook sneller afkoelt dan gedacht.
Metamaterialen hebben wiskundeknobbel
Door elektromagnetische golven ingrijpend te manipuleren kunnen er eenvoudige wiskundige operaties op worden uitgevoerd.