Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Ultragevoelige radarchip houdt de vinger aan de pols
Het Leuvense onderzoeksinstituut imec heeft een compacte radarchip ontwikkeld die de ademhaling, het hartritme en zelfs de kleinste bewegingen in de hand of de vingers kan detecteren.
Mensen met synesthesie zien letters zoals ze vroeger op de koelkast hingen
Synesthesisten zien vaak kleuren als ze bepaalde woorden of letters lezen. Dat zicht blijkt te zijn beïnvloed door magneetletters uit de kinderjaren.
Astronauten hebben méér hersenvocht
Dat een langdurig verblijf in de gewichtloze ruimte een ferme impact heeft op het menselijk lichaam, wisten we al. Ook op vochtkamers in onze hersenen, blijkt nu.
Stadsbomen groeien sneller, maar sterven jong
Het vergroenende karakter van stadsbomen gaat deels verloren doordat ze sneller afsterven dan soortgenoten in bossen op het platteland.
Pinguïns bemesten Antarctisch hinterland (en dat is goed voor het ecosysteem)
Tot een kilometer ver zorgen de uitwerpselen van pinguïns en van zeeolifanten voor een vruchtbare grond, voldoende voor een primair ecosysteem.
Leeuwen moet het afleggen tegen … het stekelvarken
Ze jagen het liefst op zebra’s, antilopen en zelfs giraffen. Maar leeuwen weten ook een lekkere stukje stekelvarken te appreciëren. Als ze er er een te pakken kunnen krijgen. En als ze er zelf niet het loodje bij leggen.
Krimpend goud moet natuurkunde uit impasse helpen
Fysici zijn wanhopig op zoek naar aanwijzingen in de natuur waarmee ze nieuwe theorieën kunnen onderbouwen. Mogelijk liggen die verscholen in minuscule verschuivingen van de fundamentele natuurconstanten.
Airco kan naast frisse lucht ook brandstof maken
Ventilatiesystemen en airco’s zijn doorgaans energieverslindende apparaten. Maar als ze naast de lucht verversen en koelen er ook CO2 uithalen, verschrompelt hun impact op milieu en klimaat.
Chaostheorie zoekt mee naar MH370
Op 8 maart 2014 vertrok Malaysia Airlines-vlucht 370 vanuit Kuala Lumper richting Peking. Daar zou de Boeing 777 echter nooit aankomen. Vijf jaar later is er – behalve wat aangespoelde brokstukken – nog steeds niets van het toestel, en de 239 mensen aan boord, teruggevonden.