Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Honingberen kunnen aardig na-apen
Mensen en gorilla’s kunnen het, en tot op zeker hoogte hebben ook honden het onder de knie: elkanders mimiek begrijpen en nabootsen. Maar let op, ook de kleine honingbeer kan het.
Zeewater als basis voor groene brandstof
Waterstof is een groene brandstof die we kunnen winnen uit water via elektrolyse. Als dat met groene stroom gebeurt, is de broeikasuitstoot nagenoeg nul. Maar zoet water is natuurlijk ook een kostbaar goed. Lukt het ook met zout zeewater?
Ook wij hebben een kompas in ons lichaam
Van vogels is geweten dat ze handig kunnen navigeren met behulp van de veldlijnen van het aardmagnetisch veld. Maar ook mensen zouden dit lichamelijke kompas bezitten.
De oplossing van het mysterie van de donkere materie ligt mogelijk vervat in… steen
Slechts een klein deel van de massa in ons universum bestaat uit materie die we kunnen zien – en dus kennen. Waaruit de overige ‘donkere materie’ bestaat, is vooralsnog een raadsel. Misschien brengen diepe gesteenten opheldering.
Moderne mens dwong mammoet en neanderthaler richting afgrond
Zowel onze voorouders als onze verre uitgestorven neven joegen op mammoeten en ander groot ‘wild’. Maar de Homo sapiens joeg veel intensiever, blijkt nu uit een analyse van botten in de Belgische grotten van Spy en Goyet.
Kwantumcomputer ‘rekent terug in de tijd’
In de kwantumtheorie is het mogelijk (maar zeer onwaarschijnlijk) dat de beweging van een vrij elektron zeer kort wordt ‘teruggespoeld’ in de tijd. Kwantumfysici hebben dit nu gedemonstreerd met een handvol qubits.
Australische winter wordt straks ‘subzomer’
Een seizoen waarin de temperatuur meerdere keren ruim boven de dertig graden uitkomt, dat kun je toch geen winter meer noemen?
Dim de zon, beperk de aardopwarming
Door aerosols in de hoge atmosfeer te spuiten kan het invallend zonlicht worden beperkt. En dus ook de globale temperatuurstijging.
‘Oerknal van het leven’ was niet uniek
Pakweg een half miljard jaar geleden zag het eerste meercellige leven het licht, leert het biologiehandboek. Die timing komt nu op losse schroeven te staan.