Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Bijbelse aartsvijand van Israëlieten heeft echt bestaan
De Moabitische koning Balak zou zijn buren, de Israëlieten, hebben proberen te vervloeken – tevergeefs. Een nieuwe analyse van de beroemde Stele van Mesha toont nu aan dat de oudtestamentische koning wellicht echt heeft bestaan.
Fotokatalysator filtert lucht binnenshuis
Meubels en interieurmaterialen geven verschillende ongezonde stoffen af. Beter dan de binnenlucht continu te verversen met – vaak vervuilde – lucht van buiten, is ze rechtstreeks te zuiveren. Dat kan nu met een door Antwerpse wetenschappers ontwikkeld systeem.
Microrobots ruimen bacteriën op
Bacteriën organiseren zich vaak in robuuste en moeilijk verwijderbare biofilms. ‘Antimicrobiële’ robotjes kunnen deze films beter opruimen dan de huidige, chemische middelen.
Vogels houden wel van koffieplantages
De komst van (open) koffieplantages in tropisch regenwoud heeft geen nefaste invloed op de diversiteit van het vogelbestand. Bovendien doet een klein beetje schaduw wonderen.
Genoomanalyse wordt dagelijkse praktijk in ziekenhuis
Onder leiding van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec werd een platform ontwikkeld dat genoomdata snel en kostenefficiënt omzet in nuttige informatie voor artsen.
Xenon -124 is ‘stabielste der instabiele isotopen’
Elk element in de tabel van Tabel van Mendelejev heeft een of meerdere isotopen. Het overgrote deel van die ‘kernsamenstellingen’ is instabiel, en dus radioactief. Soms gaat het verval echter zo traag dat het onderscheid met een stabiel isotoop quasi nihil is.
Artificiële intelligentie zet hersensignalen om in spraak
Als we praten, sturen onze hersenen ons spraakorgaan aan. Wetenschappers zijn erin geslaagd die aansturing af te lezen met hersenscans. En ze konden ze omzetten in verstaanbare woorden en zelfs zinnen.
‘Zandhalo’s’ verraden gezondheid koraal
Koraalriffen worden vaak omgeven door dikke cirkels van lichtgekleurd, onbegroeid zand. Soms zijn ze zichtbaar vanuit de ruimte.
Een blikseminslag komt nooit alleen
Niets is wat het lijkt. Ook niet bij een van de meest fascinerende weerfenomen. Door het ontstaan van quasi-onzichtbare ‘naalden’ treft een bliksemschift meermaals de aardbodem.