Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Neanderthaler had lood in de tanden
Loodvervuiling associëren we met industriële activiteit, of met oude waterleidingen vervaardigd uit zware metalen. Maar er is ook natuurlijk lood.
Gezonde darmflora bestaat uit hongerige bacteriën
De bacteriën in onze ingewanden moeten het met veel minder voedingsstoffen stellen dan soortgenoten in de vrije natuur.
Redt mangaan de brandstofcel?
Dure en zeldzame katalysators staan een grootschalige doorbraak van de brandstofcel – en daarmee voertuigen die op waterstof rijden – in de weg. Het goedkope en alom beschikbare metaal kan soelaas bieden.
Leuvense kosmoloog Georges Lemaître krijgt eerherstel
In ons land is de Leuvense kosmoloog en priester nooit een onbekende geweest. En eindelijk, meer dan negentig jaar na zijn ontdekking van het uitdijende heelal, leert ook het buitenland hem kennen. Als gelijke van Edwin Hubble.
‘CO2-cel’ zet broeikasgas efficiënt om in basisgrondstoffen voor de industrie
Koolstofdioxide of CO2 kan via de tussenstap van CO (koolstofmonoxide) omgezet worden in allerlei chemicaliën, zowel brandstoffen als methaan, als chemicaliën zoals ethyleen en acetaat – beide veelgebruikte grondstoffen in de chemische industrie.
‘Geheugenstaal’ spant zichzelf op
De nieuwe staalsoort trekt samen als ze wordt opgewarmd, en dus rekken de draden zich automatisch uit eens er beton omheen zit.
Bodembacteriën werpen een blik in het verleden
De microbiële samenstelling van de ondergrond weerspiegelt het klimaat van vijftig jaar geleden.
Terugtrekkende sneeuw bedreigt noordelijke flora meer dan warmere temperatuur
De planten en (korst)mossen in het Hoge Noorden rekenen op een dikke, beschermende sneeuwlaag in de winter, en een kort maar hevig groei- en bloeiseizoen in de zomer.
Loensende blik hielp Da Vinci 3D-wereld af te beelden
Scheelzien of loensen is een oogafwijking waarbij de ogen niet (altijd) in dezelfde richting kijken. Maar in lichte vorm kan de aandoening een hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld bij het tekenen en schilderen.