Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Het waait harder in (kleine) steden
Dat de gemiddelde temperatuur in stedelijke gebieden hoger ligt dan erbuiten, op het platteland, is oud nieuws. Nieuw is dat het er ook harder waait.
Enorme honingzwam is nóg groter en ouder
Het grootste en zwaarste organisme op onze planeet is niet de blauwe vinvis, maar een ondergrondse zwam in het Midwesten van de Verenigde Staten.
Klimaatopwarming doet insecten nu al de das om
Sommige tropische wouden hebben al een opwarming van twee graden achter de rug. De gevolgen voor koudbloedige dieren zijn navenant.
Vaccin tegen pest en antrax in de maak
Lugubere ziekten zoals builenpest en miltvuur mogen dan quasi verdwenen zijn, de bacteriën die ze voortbrengen bestaan natuurlijk nog wel. Met een vaccin willen de Verenigde Staten zich alvast wapenen tegen mogelijke biologische terreur.
Motor van evolutie op microniveau ontdekt
Bacteriën kunnen zich snel aanpassen aan een veranderende omgeving dankzij een proces genaamd horizontale genoverdracht. Wetenschappers hebben nu een nieuwe route gevonden waarlangs de uitwisseling van DNA hypersnel plaatsvindt.
Te weinig walvissen om ijsbeer te redden
Ook in het verre verleden kende de Noordpool al warme zomers waarin het zee-ijs eerder schaars was. Toen hielden ijsberen zich in leven met het vlees en de blubber van aangespoelde walvissen.
Print eens een koraalrif
Maar liefst driekwart van de koraalriffen is ernstig bedreigd. Kunstmatige riffen uit de 3D-printer kunnen een oplossing bieden.
Microscoop ziet licht van gitzwarte objecten
Hoe bestudeer je een object dat nauwelijks licht – en dus informatie – uitstraalt? Franse wetenschappers hebben er wat op gevonden.
Ook kweekzalm heeft interne gps
Niet alleen wilde zalmen maken handig gebruik van het aardmagnetisch veld om hun positie te bepalen en hun weg te vinden in zeeën en rivieren.