Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Zangvogels performen beter met publiek
Zowel de mannetjes als de wijfjes van de blauwkopastrild maken elkaar het hof door te zingen en te dansen. En ze doen nóg meer hun best als er andere soortgenoten bij zijn.
Yellowstone en Yosemite warmen dubbel zo snel op
De nationale parken in de Verenigde Staten krijgen de volle laag van de klimaatopwarming.
Lagen vloeibare kristallen aan de basis van al het leven op aarde?
Vóór het leven ontstond, was het al RNA wat de klok sloeg. Maar hoe zijn deze allereerste biomoleculen ontstaan?
Nobelprijs Chemie voor gestuurde evolutie in het lab
Het aardse leven heeft elk plekje op de planeet gekoloniseerd, hoe extreem de omstandigheden er vaak ook zijn. Die succesvolle veroveringsdrift is een gevolg van bijna vier miljard jaar evolutie. Door dit proces versneld na te bootsen in het lab, kunnen wetenschappers nieuwe biomoleculen fabriceren, nuttig in de geneeskunde en in de (groene) chemie. De pioniers van deze ‘geleide evolutie’ zijn vandaag beloond met de Nobelprijs voor de scheikunde.
Nobelprijs Natuurkunde voor wetenschappers die trukendoos van laserfysica openden
Best een historische Nobelprijs Fysica, dit jaar. Niet alleen is de Amerikaan Arthur Ashkin (96 jaar) de oudste laureaat ooit, met de Canadese Donna Strickland gaat de prijs voor de eerste keer in 55 jaar nog eens naar een vrouw. De derde laureaat is de Fransman Gérard Mourou.
Vroege boeren hadden al gevarieerd dieet
De inwoners van de Anatolische nederzetting Çatalhöyük – die tot de eerste boerenculturen worden gerekend – aten diverse granen, groenten, vlees én zuivel. Bovendien vermengden ze de ingrediënten in soep en pap.
Gerimpelde huid houdt olifant koel
Olifanten hebben een geplooide huid, iets wat goed zichtbaar is met het blote oog. Maar daaronder schuilt een microscopisch patroon van spleten en kloofjes dat massa’s vocht kan vasthouden.
‘Witter-dan-witte’ verf koelt gebouwen af
Een revolutionair nieuwe soort verf kaatst bijna alle zonlicht terug én absorbeert een minimum aan warmte.
Stukje rubber vouwt zichzelf op
Een wegenkaart netjes opvouwen is meestal een lastige klus. En een robotarm die zichzelf in elkaar kan vouwen, heeft hiervoor heel wat motortjes en radertjes nodig. Wetenschappers zoeken naar materialen die dit automatisch doen.