Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Efficiëntere kernfusie dankzij Belgische fysici
Een nieuw mengsel warmt plasma voor kernfusie veel sneller op.
Neanderthalerbrein minder snel volgroeid dan dat van ons
Onze uitgestorven evolutionaire ‘neven en nichten’ kenden een tragere – en dus langere – ontwikkeling van de hersenen.
Op zoek naar goedkope katalysatoren
De industriële organische chemie staat of valt bij de beschikbaarheid van efficiënte, maar betaalbare katalysatoren. Steeds vaker worden daarvoor nanodeeltjes gebruikt.
‘Stoffen zonnecel’ mag mee in de was
De komende jaren komen er talloze nieuwe wearables op de markt. Sommige daarvan kunnen in onze kledij verwerkt worden, dankzij een nieuwe zonnecel.
Ook aardkorst speelde hoofdrol in ontstaan leven
Tijdens de ‘grote oxidatie’ nam het zuurstofgehalte in de atmosfeer enorm toe. Het voor ons zo cruciale ‘levensgas’ werd geproduceerd door blauwalgen via fotosynthese. Maar er was meer nodig om het zuurstof ook effectief in de lucht te houden.
Knikker tart zwaartekracht
In een onderaardse gang in de Hoge Venen zweeft al meer dan twintig jaar lang een metalen knikker. Dat is een wereldrecord.
‘Korianderfolie’ houdt voedsel langer vers
De olie uit koriander kan dienen als grondstof voor bioverpakkingen.
Aardplaten zijn brozer dan gedacht
Kleine, synthetische stukjes rots die in laboratoria werden gebruikt om tektonische platen na te bootsen, leken altijd sterker dan geologen voor mogelijk hielden. Nu hebben ze daar een verklaring voor.
Mini-robot sorteert DNA
Biotechnologen hebben een robotje in elkaar geknutseld dat moleculen kan herkennen, ze vervolgens meenemen en op een welbepaalde plaats weer neerleggen. Met dank aan de goedgekende en programmeerbare eigenschappen van DNA.