Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Menselijke cellen hebben een 'hartslag'
Het kernmembraan zet gedurende een tijdspanne van een paar seconden lichtjes uit, waarna het weer krimpt – een beetje zoals een kloppend hart.
Alternatief DNA speurt mee naar verre voorouders
Welke fossielen behoorden ooit écht toe aan onze voorouders? Een onopvallend stofje in het kraakbeen van zoogdieren biedt straks uitsluitsel.
Oude zeekaarten onthullen massale koraalsterfte
Voor de zuid- en oostkust van Florida lagen vroeger veel meer koraalriffen dan we ooit hebben vermoed. Dat leert een blik op eeuwenoude navigatiekaarten.
Niezen is stemmen bij de hyenahond
Afrikaanse wilde honden houden er een eigenaardig – semi-democratisch – beslissingsproces op na.
Bronstijdvrouwen trokken in bij de man
Uit opgravingen in het zuiden van Duitsland blijkt dat er tijdens de overgang van de steentijd naar de bronstijd al een sterke mobiliteit was binnen Europa. Vooral vrouwen waren weinig honkvast.
Boslucht zit boordevol chemie
Het nauwkeurigste onderzoek ooit naar de luchtsamenstelling in een bos toont aan dat de atmosferische wetenschap nog heel wat te leren heeft.
Blauw licht schakelt algenenzym in turbo
Algen doen aan fotosynthese en maken hun voedingsstoffen aan met behulp van zonlicht. Met extra blauw licht schakelen sommige microalgen in overdrive.
Bladgrootte hangt af van dag- én nachttemperatuur
Hoe dichter bij de evenaar, hoe groter de bladeren van bomen en planten gemiddeld zijn. Dat weten biologen allang. Maar waarom dat precies is, dat hebben ze nu pas ontdekt.
‘Klimaatopwarming stuurt elektriciteitsverbruik in de war’
Dat zeggen wetenschappers die het stroomverbruik in 35 Europese landen hebben bekeken en gekoppeld aan de verwachte temperatuurstijging.