Sportwetenschap
Hoe kunnen wielrenners blijven gaan, zelfs als ze vallen?
Renners die vallen, pijn lijden maar vervolgens gewoon weer doorgaan. We zien het bijna elke dag in de Ronde van Frankrijk. Wielrenners en andere topsporters voelen ook werkelijk minder pijn. Het achterliggende mechanisme kan chronische pijn verzachten.
Ook in de sportwereld is er niet genoeg onderzoek naar vrouwen
In de sportwereld wordt er nog altijd minder onderzoek gevoerd naar vrouwen dan naar mannen. Tijd voor meer studies naar de invloed van de menstruatie in topsport.
Alexander Doom, de witte raaf in sprintersland
In de top 50 van snelste 400-meterlopers aller tijden staan maar twee atleten van niet-Afrikaanse origine, onder wie de Belg Alexander Doom. Waarom zijn atleten van Afrikaanse origine zo snel? Het antwoord bevindt zich in de spiervezels.
Waarom Lukaku meer kans heeft op blessures dan Van Aert
Waarom lijken we meer te horen van blessures in het voetbal, in vergelijking met andere populaire sporten zoals wielrennen?
Fysiek fitter, biologisch jonger? Luisteren naar je lichaam is sowieso een goed idee
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 10: Twijfels en misverstanden.
Heeft achteruitlopen gezondheidsvoordelen?
Achteruitlopen of wandelen zou volgens een Nederlandse website onder meer goed zijn voor je lichaam, slaap en geheugen. Klopt dat?
Een hormonale work-out: werkt dat?
Op sociale media wordt reclame gemaakt voor zogenaamde hormonal home workouts. Die work-outs zouden hormonen, zoals testosteron, optimaal verhogen en daardoor betere resultaten opleveren dan andere work-outs. Klopt dat?
Fysiek fitter, biologisch jonger? Je VO2 max vertelt of je met een Porsche of een 2pk’tje rijdt
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 9: parameters en drempels.
Hoe beïnvloedt vermoeidheid de (sport)prestatie?
Tegen het einde van een voetbalwedstrijd zijn spelers vaak vermoeid. De onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie van de VUB onderzoekt wat de gevolgen van deze vermoeidheid kunnen zijn.