Sportwetenschap
Worden steken in de zij tijdens het sporten veroorzaakt door de milt?
Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Meestal is het een scherpe pijn, net onder je ribbenkast. Is de milt de boosdoener?
Hoe lichaamsbeweging en slaap ons immuunsysteem kunnen versterken
Bewegingswetenschapper Len De Nys over twee aspecten van onze levensstijl die een cruciale rol spelen in hoe ons lichaam infecties bestrijdt: lichaamsbeweging en slaap.
Achter de schermen in een sportlab
Sporters kunnen hun fysieke paraatheid laten testen in een lab voor inspanningsfysiologie. Hoe ziet zo'n sportmedische keuring eruit? Sportwetenschapper Jelle Habay neemt ons in deze video mee in het Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport.
Als je rent om te vergeten ligt een sportverslaving op de loer
Bewegen is goed. Maar niet als het een manier is om te ontsnappen aan mentale problemen.
De mythe van 10.000 stappen
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal stappen dat je dagelijks moet zetten afhankelijk is van je leeftijd en je conditie.
Waarom sporten kinderen beschermt tegen depressie
Kinderen die sporten, hebben als tiener minder mentale problemen dan leeftijdgenoten die niet hebben gesport. Dat komt vooral omdat sporten hun eigenwaarde verbetert.
Testosteron als toetssteen in de sport
De Wereldatletiekbond scherpt opnieuw de testosterongrenzen aan voor vrouwelijke topsporters. Atleten diskwalificeren op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport, schrijft neurowetenschapper Grace Huckins.
Is skiën slecht voor je knieën?
Kniespecialist Johan Bellemans ontvangt naar jaarlijkse gewoonte heel wat onfortuinlijke skiërs op zijn kabinet. Het bezorgt hem gemengde gevoelens. 'Ik vind het kras dat mensen dat gevaar blijven opzoeken’, aldus Bellemans in Knack. Hoe risicovol is die sport?
Zitten is nefast voor de gezondheid – ook al ga je ’s avonds sporten
Spring jij ’s morgens ook in je auto? Om vervolgens de hele dag zittend werk te verrichten? En dan met de auto naar huis te rijden? En ‘s avonds in de zetel te ploffen? Dan ben je zeker niet alleen. Zitten is alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. En dat kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2, en vroegtijdig overlijden. Zelfs al ga je geregeld sporten.