Technologie
AI is het nieuwe plastic
Generatieve AI is net als plastic een veelzijdige bron van innovatie, die zich leent tot een ongekend scala aan toepassingen. Maar ook AI-critici zullen driftig knikken: AI dringt stilaan overal door. En ook die impact blijft grotendeels verborgen.
Zwermen van piepkleine robots gedragen zich als mieren
Kubusvormige robotjes werken samen als mieren, onder andere om voorwerpen die fors groter zijn dan zichzelf op te pakken en te verplaatsen.
Vooruitblik 2025 - Streven naar duurzamer computergebruik
Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers hoopt dat de materiële, energetische en andere ecologische impact van computers in 2025 zichtbaarder en kleiner gemaakt zal worden.
Vooruitblik 2025 - Robots die alles kunnen
Robots die niet voor elke specifieke taak opnieuw geprogrammeerd moeten worden, maar zichzelf dingen bijleren, komen dichterbij.
Terugblik 2024 - Paradox: duurzame technologie leidt naar hoger energieverbruik
Naarmate systemen efficiënter worden, worden ze veel meer gebruikt, waardoor het totale energieverbruik alsnog stijgt. Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers stelde in 2024 vast dat die paradox ook geldt voor artificiële intelligentie.
Madame Microgolf en de zoektocht naar de kankercel
Microgolven weerkaatsen op een andere manier tegen een stukje kanker dan tegen een stukje gezond weefsel. Machines kunnen de weerkaatste golf opvangen en onderzoeken waar ze vandaan komt.
Snelst zwemmende robot is geïnspireerd op mantarog
Onderzoekers verbraken hun eigen record voor de snelst zwemmende zachte robot. Ze inspireerden zich daarvoor op mantaroggen.
Spreken als een mens, redeneren als een papegaai
Taalmodellen hebben het moeilijk met raadsels. Wiskundige Ann Dooms legt uit waarom.
Simulatie maakt baan vrij voor makkelijk bestuurbare maanrobots
Robots kunnen via simulatie worden aangestuurd op de maan.
Hoe een saaie framing de keuze voor circulaire mode ontmoedigt
Bedrijven die duurzaamheid promoten zonder aan te sluiten bij de werkelijke behoeften en verlangens van consumenten, lopen het risico hun boodschap te verliezen in een zee van verveling.
Biologische processen voor het eerst live en gedetailleerd in beeld
Een nieuwe techniek maakt het voor het eerst mogelijk live en in groot detail biologische processen in beeld te brengen. Denk aan de eerste stappen van aderverkalking of hoe het coronavaccin een cel binnendringt.
Slimme ringen, zoals de Oura ring, zijn toch niet zo slim
In De slimste mens ter wereld pronkte zangeres Emma Bale onlangs met een Oura ring. Die zou je stressgehalte, slaappatroon en fitheid kunnen meten en je leven zo in een gezonde richting sturen. Klopt dat wel?
Hoe de synergie tussen technologie en menselijke expertise biologische productieprocessen transformeert
Dankzij biologische en chemische processen produceren we vandaag een uitgebreid assortiment eindproducten - van cosmetica en wasmiddelen tot essentiële voedingsingrediënten en levensreddende farmaceutica. Wat als deze productieprocessen niet alleen efficiënter worden, maar ook slimmer?
Leerlingen bouwen een sociale robot die de wereld beter maakt
In deze digitale wereld is het belangrijker dan ooit dat jongeren technologie niet alleen begrijpen, maar ook ontdekken hoe ze die kunnen inzetten om het leven beter te maken. Een nieuw project daagt leerlingen uit om die vaardigheid te ontwikkelen.
‘Ik begrijp niet waarom we niet banger zijn voor AI’
De Brits-Canadese computerwetenschapper en voormalig Google-topman Geoffrey Hinton ontvangt dit jaar - samen met natuurkundige John Hopfield - de Nobelprijs Fysica. Eos sprak hem eerder dit jaar: ‘Ik acht het realistisch dat AI ons op termijn uitroeit.’
Laser geeft VR-bril scherp en helder beeld
Van televisie, naar smartphone, naar VR-bril: schermen bevatten steeds kleinere LEDs. Maar nu zijn ze zo klein dat er nauwelijks nog licht uitkomt. Verdere verbetering is tóch mogelijk, dankzij computerchips met lasers erop.
Razendsnelle chips bouwen wifi van de toekomst
Datahongerige toepassingen zoals ChatGPT eisen een stevige upgrade van het internet. Mijn betaalbare computerchips versturen je informatie 100 keer sneller dan de huidige wifi dankzij een hogere frequentie.