Psyche & Brein
Videospellen boordevol actie bevorderen woordbewustzijn
Onderzoek suggereert dat videospellen kinderen met een risico op ontwikkelingsdyslexie - een genetische neurologische aandoening die het verwerken van woorden bemoeilijkt - kunnen helpen door hun vermogen om gesproken woorden en geluiden waar te nemen te verbeteren.
Schimmelsensoren begeleiden robots
Het schimmelnetwerk onder de vlezige, witte koningsoesterzwam produceert niet alleen elegante hapjes. Het kan ook dienen als een scherpe robotsensor, die helpt bij het besturen van een robot op wielen en een zachte, stervormige robot.
AI-gestuurde wormen werpen een blik op de toekomst van hersen-AI-samenwerking
Wetenschappers hebben kunstmatige intelligentie een directe lijn gegeven naar de zenuwstelsels van millimeterlange wormen, zodat ze de wezens naar een smakelijk doel kunnen leiden en een intrigerende samenwerking tussen hersenen en AI kunnen laten zien.
Oude Assyriërs voelden liefde in de lever
Wie verliefd is, voelt ‘vlinders in de buik’. Is dat een universeel gegeven, of verschilt de manier waarop we emoties ervaren in ons lichaam naargelang iemands culturele of historische achtergrond? Een analyse van tekstfragmenten uit het oude Mesopotamië laat zowel gelijkenissen als verschillen zien.
Kan overmatig scrollen tot hersenschade (‘breinrot’) leiden?
Hersenscans van mensen die voortdurend scrollen, tonen veranderingen in hersenactiviteit. Maar of overmatig scrollen op je smartphone de hersenen aantast en breinrot veroorzaakt, is moeilijk te zeggen.
Vooruitblik 2025 - Waar gaan we naartoe met online desinformatie en ChatGPT?
Communicatiewetenschapper Brahim Zarouali kijkt uit naar de resultaten van onderzoek over fake news en online haatspraak. Die fenomenen zullen niet alleen de Amerikaanse samenleving, maar ook de wereldwijde democratieën beïnvloeden.
Terugblik 2024 - Influencers beïnvloeden ook stemgedrag
Traditionele kanalen, zoals televisie en printmedia, verliezen terrein, terwijl sociale media een steeds prominentere rol spelen in het vormen van politieke opinies.
Vooruitblik 2025 - Interessante periode voor autisme-onderzoek
Mensen met autisme vinden communicatie met andere mensen met autisme veel gemakkelijker. Hoe komt dat? Psycholoog Annabel Nijhof verwacht de komende jaren veel antwoorden.
Zorgverleners à la carte
Patiënten hebben in België het recht om hun zorgverlener vrij te kiezen. Het is immers belangrijk dat elke patiënt zich comfortabel voelt in de behandelrelatie. In de praktijk zien we dat patiënten hun keuzes vaak maken op basis van het gender, de afkomst of de religie van hun behandelend zorgverlener.
‘Wajo, wat zeg je, broer?’ Zo ontstaat jongerentaal
Op een dag begrijp je je kind niet meer. Zodra zoon of dochter een tiener wordt, stoot die eerst één, dan twee, dan steeds meer woorden uit waar je kop noch staart aan kunt krijgen. Als ze onder vrienden praten, lijkt het wel een geheimtaal. Waar komt die jongerentaal vandaan, en waarom vinden tieners voortdurend nieuwe woorden uit?
Ouderen doen net als jongeren aan zelfbeschadiging, maar wel anders
Bijna één op tien 60-plussers brengt zichzelf opzettelijk schade toe. Ze doen dat niet zoals jongeren door bijvoorbeeld zichzelf te snijden, maar meestal onder de vorm van alcohol- of geneesmiddelenmisbruik.
Waarom alzheimer-medicijn Leqembi nu wel is goedgekeurd (voor een beperkte groep patiënten)
Leqembi voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer zal niet het laatste geneesmiddel zijn dat profiteert van medicatie op maat van DNA.
Mannen en vrouwen hebben andere hersenen. Hoog tijd om daar echt rekening mee te houden
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
Als je met de hand schrijft, leer je beter
De fijne motoriek die je gebruikt om met de hand letters te vormen heeft positieve effecten op leren en geheugen, zo toont nieuw onderzoek in Noorwegen aan.
Zijn we ooit te oud om te leren?
Lange tijd werd gedacht dat onze hersencellen vanaf een bepaalde leeftijd massaal afsterven. Dat valt mee, maar ons brein maakt op latere leeftijd wel minder verbindingen aan. Hoe zit dat?
Ook peuters weten wat onmogelijk is
Kinderen die nog te jong zijn om woorden als ‘mogelijk’, ‘onwaarschijnlijk’ en ‘onmogelijk’ te kennen, begrijpen het concept wel al. En wat ze als onmogelijk ervaren, geeft hun leerproces een boost.
Er bestaat geen bewijs voor het onbewust opslaan van traumatische gebeurtenissen in je brein
In Touché, het populaire programma op Radio 1, vertelde auteur Griet Op de Beeck op 20 oktober 2024 over haar zoektocht naar een antwoord op haar mentale problemen. Tijdens haar therapie, waarbij ze ook ketamine gebruikte als antidepressivum, kwamen herinneringen boven van seksueel misbruik die ze zou verdrongen hebben en waar ze zich niet bewust van was. Kan dat?