Voeding


Verborgen honger
Wereldwijd lijdt één op de negen mensen honger. Minder acuut, maar met verstrekkende gevolgen is ‘verborgen honger’: je krijgt wel voldoende calorieën binnen, maar te weinig microvoedingsstoffen. Dat leidt tot fysieke en cognitieve afwijkingen. Onderzoekers werken aan strategieën om het probleem de wereld uit te helpen.


Hoe ongezond is kraantjeswater uit loden leidingen?
Lang werd lood gebruikt in waterleidingen. Het zware metaal is sterk en buigzaam tegelijk. Na 1970 bleek dat lood giftig is. Sindsdien zijn nog niet alle leidingen vervangen. Hoe schadelijk is drinkwater uit zo’n leiding dan?


Eten om pijn te verminderen, kan dat?
De link tussen voeding en chronische pijn is misschien niet de meest logische om te leggen. Toch liggen voeding en pijn minder ver uit elkaar dan je zou denken.


Heeft een mens vlees nodig?
Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen?

Verbrand je meer calorieën na een ontbijt dan na een avondmaal?
Voedingsaanbevelingen raden al lang aan om meer te eten bij je ontbijt dan tijdens het avondmaal om je te helpen afvallen. We zouden kilocalorieën aan het begin van de dag sneller verbranden dan 's avonds.

Is chocolade goed voor je hersenen?
Goed nieuws voor wie houdt van chocolade. Volgens Japans onderzoek krijgt je concentratievermogen een boost als je elke dag een stuk zwarte chocolade eet.

Wereldwijde voedselverspilling hoger dan verwacht
Eerdere schattingen hielden geen rekening met de effecten van welvaart op het gedrag van consumenten: hoe meer je verdient, hoe meer je verspilt.

Beschermen stoffen in fruit, groenten en thee tegen de ziekte van Alzheimer?
Dat groenten en fruit eten goed is voor onze gezondheid is al lang geen verrassend nieuws meer. Nieuw onderzoek toont nu aan dat wanneer je je houdt aan een dieet rijk aan bepaalde voedingsstoffen, je een verlaagd risico zou kunnen hebben op het ontwikkelen van een neurologische aandoening.

Is te veel vitamine B12 in je bloed dodelijk?
Volgens nieuw Nederlands onderzoek is het goed mogelijk dat een te grote hoeveelheid vitamine B12 in je bloed leidt tot eerder overlijden. Vooral veganisten slikken de vitamine. Lopen ze echt gevaar?

Dit neuron remt de eetlust zonder een misselijk gevoel te geven
Een neuron dat de eetlust remt en geen misselijk gevoel opwekt, kan leiden tot effectievere dieetpillen.

Bevatten landbouwgewassen tot 50 procent minder voedingsstoffen dan vijftig jaar geleden?
Een Ierse hoogleraar beweert dat verschillende groenten, fruitsoorten en granen minder rijk aan voedingsstoffen zijn geworden. En dat rood vlees eten de gezondheid beschermt. Klopt wat ze zegt?

Leven we langer ziektevrij dankzij gezonde eet- en leefgewoonten?
De levensverwachting stijgt, maar meer mensen leven met aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en kanker. Kunnen we daar iets aan doen?

Zo krijg je kinderen aan de gezonde voeding
Blootstelling aan gezonde ingrediënten stuurt kinderen richting gezonde voedingskeuzes.

Staat eendenkroos binnenkort op ons menu?
Is eendenkroos voedsel voor de toekomst? Voorlopig staat het vooral op het menu van -je raadt het nooit- eenden. Maar Reindert Devlamynck (UGent) wil dit ewitrijke plantje ook in veevoeder verwerken en zelfs op ons bord krijgen.

Vermager je door beweeglabels op voedingsproducten?
Als het van de onderzoekers van de universiteit van Loughborough afhangt, vermelden producenten straks niet alleen het aantal calorieën op voedsel- en drankverpakkingen. Ze denken dat de consument er baat bij heeft wanneer ze ook het aantal minuten dat je moet sporten om die te verbranden aangeven.

Vlaanderen investeert in kweekvlees
3,6 miljoen euro voor consortium dat vet- en levercellen in het lab wil kweken en ‘kweekfoiegras’ wil maken.

Verdik je tijdens je universitaire studies?
Jongeren verdikken gemiddeld bijna vier kilo tijdens hun universitaire studies. Vooral jongens kunnen niet van de pintjes en pita’s blijven. Bij hen blijft makkelijk 5,7 kilo plakken. Dit blijkt uit een Belgische studie.

Hoe microbieel eiwit vlees kan vervangen
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar wist je dat je die eiwitten ook uit microben en bacteriën kan halen? Janne Spanoghe (UAntwerpen) wil met purperbacteriën een nieuwe eiwitbron op ons bord introduceren.