Voeding
'Kweekvlees wordt te positief voorgesteld'
Lekker vlees, zonder dieren te doden of het milieu te schaden. Dat is wat kweekvlees belooft te zijn. Wanneer ligt het eerste stukje kweekvlees op ons bord? En maakt het de beloftes waar? Wetenschappers Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) uiten hun twijfels tijdens ons Grijze Cellen debat over de voetafdruk van ons eten.
Wanneer ligt kweekvlees op ons bord?
Het Israëlische Aleph Farms wil als eerste een in het lab gekweekte steak op de markt brengen. Eos ging kijken en proeven.
Kan de wetenschap ons bier nog beter maken?
Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.
Hoe betrouwbaar is de Yuka app?
Met de populaire app Yuka kan je de barcode van voedingswaren en cosmeticaproducten scannen om te checken hoe (on)gezond ze zijn. Hoe betrouwbaar zijn de scores die de producten krijgen?
Hoe virussen de wereld kunnen helpen voeden
Veel voedsel gaat verloren na aantasting door schimmels of bacteriën. Misschien kunnen de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – ons bijstaan in het verminderen van voedselverspilling en -bederf. Dominique Holtappels van het Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven, legt uit hoe.
Presteren vegetarische mannen beter (ook in bed)?
Een kritische blik op de Netflix documentaire The Game Changers, die komaf wil maken met het idee dat echte mannen vlees eten.
Voor mij een bacterie bearnaise a.u.b.
Micro-organismen zoals microalgen en bacteriën zijn een duurzaam, voedzaam én veilig alternatief voor vlees, maar ook voor soja in dierenvoeders.
Opwarming aarde leidt tot tekort omega 3-vetzuren
In 2100 zou 96 procent van de wereldbevolking zelfs te weinig van het vetzuur binnenkrijgen.
Vier keer voedsel als voer voor expo’s
Een overzicht van vier exposities waar wetenschap, kunst en voedsel met elkaar verweven zijn.
Is diepvriesfruit even gezond als vers fruit?
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fairtradechocolade is niet voor iedereen even fair
Als je fairtradechocolade koopt, ga je ervan uit dat de cacaoboer en de arbeiders een eerlijk loon krijgen en in veilige en goede omstandigheden werken. Het echte verhaal achter die eerlijke chocolade is toch wat complexer.
Wijn kiezen begint bij de druif: dit zijn de tien populairste varianten
Algemeen geldt: witte wijn maak je met witte druiven, rode wijn met rood-paarse. Maar de druivenvariant bepaalt veel meer dan alleen de kleur. Hier vind je een kort overzicht van de tien populairste druiven, met de meest geteelde vooraan. ‘Smaak’ geeft aan hoe wijnkenners de smaak subjectief ervaren.
Is gepersonaliseerd voedingsadvies zinvol?
Geen enkel dieetplan werkt voor iedereen. Volgens een grootschalige studie reageren zelfs identieke tweelingen anders op hetzelfde voedsel. Met behulp van algoritmes mikken onderzoekers en ondernemers op voedingsadvies afgestemd op je DNA, darmflora en slaap- en bewegingspatroon.
Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitude
Genetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek, en stuit op veel weerstand en scepsis. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.
Hoe raken we van frisdrank af?
Duidelijke labels, hogere prijzen en minder frisdrank op school zijn de meest effectieve manieren om mensen minder frisdrank te doen drinken.
We danken de appel (deels) aan de mammoet
De grote dieren die miljoenen jaren geleden leefden, stuurden het proces richting "onze" gedomesticeerde appel.
Niet alleen calorieën maken ons dik
Ultrabewerkte voedingsmiddelen, zoals ze door voedingsdeskundigen genoemd worden, bevatten veel suiker en veel vet, maar is dat de enige reden waarom ze tot overgewicht leiden? Een recent onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) toont aan dat er meer aan de hand is.
Kan je diervriendelijk vlees eten?
Vlees eten zonder leed op je geweten te hebben. In theorie kan het. In de praktijk gaan een fijn leven en een pijnloze dood moeilijk samen met economisch rendement.