Voeding
Treed uit je comfortzone en denk mee over de voeding van de toekomst
Boeren komen op straat en voedselprijzen swingen de pan uit. Door samen aan tafel te zitten en na te denken over de voeding van de toekomst, kunnen we de huidige voedselproblematiek aanpakken.
Kan een scheut olijfolie een kater voorkomen?
Gisteren stevig doorgezakt op de Gentse Feesten en deze ochtend opgestaan met een kanjer van een kater? Dit is wat de wetenschap zegt over hoe dat te voorkomen.
Kunnen we eiwitgewassen in België telen?
Fafalel, hummus, plantaardige burgers, ... Deze lekkernijen worden gemaakt uit kikkererwten en gele erwt. Helaas komen deze eitwitgewassen voornamelijk uit verre landen zoals Rusland of Argentinië. Kunnen we zulke eiwitgewassen dan niet in België telen?
Weet hoe je moet snacken, dan snack je gezonder
Snacken is meer dan alleen een hap tussen de maaltijden door. Het is een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon, ook naarmate we ouder worden. Emoties en sociale contacten spelen een cruciale rol in het al dan niet gezond snacken van 60-plussers.
Klimaatverandering heeft een impact op ons bier
Zomer, zon en een koud biertje: de perfecte combinatie voor bierliefhebbers. Maar de klimaatverandering stelt brouwers voor uitdagingen. Het verandert het zetmeel, een belangrijk bestanddeel van de gerst. Daardoor krijg je uit eenzelfde hoeveelheid gerst minder alcohol en dus minder bier. Bio-ingenieur Charlotte De Schepper (KU Leuven) werkt aan strategieën om met die veranderende zetmeeleigenschappen om te gaan.
Helpt chocolade tegen de ziekte van Alzheimer?
Chocolade zou kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer, stond onlangs in Het Nieuwsblad. Maar achter die foute conclusie lijkt de Chinese tabakslobby schuil te gaan.
Geen verband tussen koffie in de zwangerschap en autisme
Een Britse nieuwssite berichtte over een nieuwe studie die zou aantonen dat koffie drinken tijdens de zwangerschap het risico op autisme bij het kind doet stijgen. Maar voor dat verband is geen bewijs.
Waarom de vleesindustrie wetenschappelijk onderzoek in twijfel trekt
Ondanks strenge Europese lobbyregels beïnvloeden lobbygroepen met hun dubieuze tactieken ons beleid en de publieke opinie. Een recente ‘wetenschappelijke’ verklaring toont een terugkerende tactiek die onze besluitvorming al generaties lang beïnvloedt.
Weer een nieuwe rammelende studie over frisdrank en dementie
Volgens een artikel in Libelle verhoogt gesuikerde frisdrank het risico op dementie. Dat moet blijken uit een nieuwe studie. Consumptie van suiker in vast voedsel zou het risico niet verhogen.
Goed kauwen verbetert de darmflora … van muizen
Het tijdschrift Libelle schreef op 23 januari dat langzaam kauwen goed zou zijn voor de werking van de darmflora. Het zou voor een lichter gevoel zorgen. Het wetenschappelijk onderzoek naar darmbacteriën zit in de lift.
Impact van vitamines op het geheugen is niet aangetoond
Nieuw onderzoek beweert dat voedingssupplementen met vitamines en mineralen de werking van het geheugen kunnen verbeteren, en op die wijze zelfs het risico op dementie bij ouderen zou doen dalen. Volgens specialisten spelen darmbacteriën hierbij een rol.
Verband tussen niet ontbijten en depressie niet bewezen
Het ontbijt wordt vaak geroemd als de belangrijkste maaltijd van de dag. Door de populariteit van vasten als nieuwe dieetvorm, slaan meer mensen het ontbijt over en wordt het belang ervan in vraag gesteld. Volgens een nieuwe studie zou ontbijt evenwel ook een rol kunnen spelen in de preventie van depressie. Dat verband kan niet worden aangetoond.
Trilpil wekt verzadigingsgevoel op
Ingenieurs ontwikkelen een vibrerende capsule die kan helpen bij de behandeling van obesitas.
TikTok raadt rauwe melk onterecht aan
De nieuwste gezondheidshype op TikTok stimuleert je om rauwe melk, dus rechtstreeks afkomstig van een dier, te drinken, omdat je zo veel meer vitamines zou binnenkrijgen. Tom Parker Bowles, zoon van koningin Camilla van Groot-Brittannië, is alvast fan omwille van zogenaamde gezondheidsvoordelen.
Complexe interacties tussen bacteriesoorten maken biofilms hardnekkig
‘Sleutelbacteriën’ versnellen de vorming van een biofilm en de groei van andere bacteriën. Zo vormen ze een hoeksteen die het complexe web van bacteriën in een biofilm in stand houdt. Dat nieuwe inzicht, het resultaat van een Marie Skłodowska-Curie fellowship, kan bijdragen aan de beheersing en preventie van biofilms in de zuivelindustrie.
Alcoholvrij bier bevat vaak meer suiker, maar wel minder calorieën dan gewoon bier
Alcohol bevat veel calorieën. Je kunt denken dat alcoholvrij of -arm bier dus veel minder calorieën bevat dan bier met alcohol, maar volgens een onderzoek van de Britse online krant Daily Mail bevatten alcoholvrije of -arme bieren wel soms veel meer suiker dan gewone bieren. Is het dan wel een gezond alternatief?, vraagt de krant zich af.
Helpt vitamine C bij een verkoudheid?
In de winter gaan producten met vitamine C, om gesnotter te voorkomen of te bestrijden, vlotjes over de toonbank. Gewoonlijk zijn ze verwerkt in zuigtabletjes of pijnstillers. Helpen ze ook?