Voeding
Vlees gekweekt uit stamcellen
Rundvlees voor het avondeten - zonder dieren te doden of het milieu te schaden
Zo verspil je minder voedsel
Van al het voedsel dat we kopen, gooien we gemiddeld een derde weg. Enkele eenvoudige tips kunnen dat voorkomen.
Je voetafdruk verkleinen? Plantaardig eten is efficiënter dan lokaal kopen
Een nieuwe studie geeft een vollediger beeld van de broeikasgasuitstoot van ons eten. Het laat zien dat vlees en zuivelproducten verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de uitstoot.
Kan biovoeding beschermen tegen kanker?
Volgens een Franse studie ligt de kans op kanker een kwart lager bij mensen die vooral biologische voeding eten. Maar deze vaststelling is al meteen omstreden.
Van tarwekorrel tot eindproduct
Niet alleen Fransen zijn tuk op hun baguette, ook in België eten we massaal brood. Maar door de wereldwijde tarweteelt en het steeds extremere klimaat durft de broodnodige tarwe wel eens sterk in samenstelling te verschillen. Daar probeert Tom Hellemans iets aan te doen.
Is chocolade lekkerder dan chips? En waarom?
Ik doe mee aan een onderzoek naar eetgedrag en lig daarvoor in een MRI-scanner. Ik zie allerlei plaatjes van verschillende soorten eten in een hoog tempo voorbijkomen en moet die allemaal zo snel mogelijk beoordelen. Psycholoog Leonardo Pimpini van de universiteit van Maastricht wil zo achterhalen wat ons eetgedrag stuurt.
Kunnen honden veganisten zijn?
Voor je beslist om je huisdier op een veganistisch dieet te stellen, maak je best enkele afwegingen.
Kunnen E-nummers kwaad voor onze darmen?
Dat de mayonaise pakt, hebben we te danken aan emulgatoren - stoffen die helpen bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Je vindt deze handige E-nummers in heel wat voedingsproducten terug. Maar zijn ze schadelijk voor onze (darm)gezondheid?
Vroege boeren hadden al gevarieerd dieet
De inwoners van de Anatolische nederzetting Çatalhöyük – die tot de eerste boerenculturen worden gerekend – aten diverse granen, groenten, vlees én zuivel. Bovendien vermengden ze de ingrediënten in soep en pap.
Hoe de zuivelsector kaas gezond maakt
Kaas en vette zuivelproducten zijn niet slecht voor het hart. Sterker nog, ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Volgens de zuivelsector althans. Zou het?
Bitter voedsel wordt ‘vanzelf’ lekker
Voedsel kan de samenstelling van speekseleiwitten veranderen. Die samenstelling beïnvloedt wat we lekker vinden en waar we zin in hebben.
'Niemand zal onze CRISPR-banaan willen'
Hoe de Europese regels rond genbewerking een poging om de banaan te redden torpederen.
Bye-bye CRISPR: wat zijn de gevolgen van de Europese angst voor genbewerking?
Van tarwe voor mensen met glutenintolerantie tot fruit waarop je minder moet spuiten: dit zijn de slachtoffers van de Europese ‘CRISPR-ban’.
Mais bemest zichzelf
Een maisvariëteit heeft dankzij samenwerking met bacteriën minder mest nodig.
Een onvoldoende op het (duurzame) voedingsrapport
Wat weet jij over duurzame voeding? Eos en kennispartners trokken het na met een enquête. De resultaten zijn ontnuchterend: de gemiddelde persoon is over de hele linie gebuisd.
Brood is ouder dan landbouw
In een prehistorisch kampvuur van meer dan veertienduizend jaar oud liggen nog verkoolde resten van een (plat) brood.
Soep van lelijke groenten
Nederland moet aan de afvalsoep, oereieren en kromkommers. Het doel: de helft minder voedselverspilling tegen 2030.
Weten waarom je kiest voor tonijn of ‘tonyn’
Achter ons eten schuilen mensen en dieren van vlees en bloed, en dorstige planten met wortels. Pas als je weet waarvoor je kiest, kun je vrije keuzes maken en van je gewoontes afstappen.