Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
‘Dodendans’ van twee sterren zal uitdraaien op een supernova-explosie
Astronomen hebben twee sterren ontdekt die – uiteindelijk met catastrofale gevolgen – naar elkaar toe spiralen. De grootste van de twee sterren is al niet meer rond, maar druppelvormig.
Methaanraadsel op Mars nadert ontknoping
Planeetwetenschappers worstelen al jaren met de vraag waarom sommige meetinstrumenten methaangas op de planeet Mars detecteren en andere niet. Er lijkt nu een eenvoudige verklaring voor het waargenomen verschil te zijn gevonden.
Donkere materie zet rem op draaiing centrale balk Melkweg
De draaiing van de centrale balk van ons Melkwegstelsel, die uit miljarden opeengehoopte sterren bestaat, is sinds zijn ontstaan met ongeveer een kwart vertraagd. Die afremming werd al dertig jaar geleden voorspeld, en is nu voor het eerst ook gemeten.
Ook ESA stuurt nieuwe ruimtemissie naar Venus
De wetenschappelijke programmacommissie van het Europese ruimteagentschap ESA heeft donderdag groen licht gegeven aan de Venus-missie EnVision. De ruimtesonde zal op zijn vroegst in 2031 worden gelanceerd en in een polaire baan om de planeet worden gebracht.
Hulp gevraagd bij de zoektocht naar ‘kwalstelsels’
Zoek mee naar sterrenstelsels in de vorm van een kwal.
Beweegt het Melkwegstelsel als een draaitol?
Vorig jaar kwamen wetenschappers tot de conclusie dat de vervorming van de Melkwegschijf niet statisch is, maar met net als een schommelende draaitol van oriëntatie verandert. Nieuw onderzoek plaatst daar vraagtekens bij.
Dampen van zware metalen aangetroffen in kometen
Nikkel- en ijzerdampen zijn zelfs gedetecteerd bij kometen die op meer dan 480 miljoen kilometer van de zon zijn waargenomen.
Nieuw instrument maakt 3D-kaart van het heelal
Het instrument rafelt het licht van de waargenomen objecten uiteen in hun samenstellende kleuren. Zo wordt informatie verkregen over hun chemische samenstelling, afstanden en snelheden.
Zonnesonde meet natuurlijke radiostraling in atmosfeer Venus
Tijdens een korte scheervlucht langs de planeet Venus heeft de Parker Solar Probe van NASA een natuurlijk radiosignaal gedetecteerd.