Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:
Satellieten dragen flink bij aan de nachtelijke lichtvervuiling
De helderheid van de nachthemel kan met meer dan tien procent toenemen door de grootschalige lanceringen van satellieten.
Wordt de meest nabije sterrenhoop gesloopt?
Gegevens van de Europese ruimtetelescoop Gaia suggereren dat de meest nabije sterrenhoop, de 153 lichtjaar verre Hyaden, uiteenvalt onder invloed van de zwaartekracht van een omvangrijke, maar niet waarneembare structuur in ons Melkwegstelsel.
Vreemde interstellaire ‘bezoeker’ bestond uit stikstofijs
Astrofysici komen tot de conclusie dat ‘Oumuamua waarschijnlijk een brokstuk is van een kleine ijsachtige planeet in een ander zonnestelsel. Dat is een klein pannenkoekvormig object ontdekt dat in 2017 een tochtje door ons zonnestelsel maakte.
Astronomen ontdekken snel bewegend superzwaar zwart gat
Normaal gesproken vertonen superzware zwarte gaten die in de kernen van sterrenstelsels worden aangetroffen geen eigen beweging. Toch verplaatst dit zwarte gat zich met hoge snelheid ten opzichte van het sterrenstelsel waar het deel van uitmaakt.
Marsmanen hadden mogelijk een gezamenlijke voorouder
De twee kleine Marsmanen Phobos en Deimos zijn mogelijk overblijfselen van een grotere maan die één tot drie miljard jaar geleden uit elkaar is gevallen.
Aards leven kan tijdelijk overleven op Mars
Sommige aardse micro-organismen zijn gedurende enige tijd bestand tegen de omstandigheden op de planeet Mars.
Nieuwe Marsverkenner Perseverance is klaar om te landen
Vanavond zal NASA’s nieuwe Marsverkenner Perseverance een zachte landing maken op Mars. Als de onderneming slaagt zal hij de vijfde Marsrover zijn die over het oppervlak van de rode planeet rondrijdt. Zijn taak: geologisch onderzoek doen en speuren naar mogelijke tekenen van vroeger leven op Mars.
Chicxulub-inslag mogelijk toch door een komeet veroorzaakt
Nieuw onderzoek wijst erop dat de grote inslag die tot het uitsterven van de dinosauriërs heeft geleid, werd veroorzaakt door een komeet.
Drie ruimtesondes naderen Mars
Drie nieuwe ruimtesondes komen aan bij de planeet Mars. Om welke sondes gaat het en wat gaan ze daar precies doen?