Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Is je hond dement?
Baasjes kunnen de aandoening opmerken aan de hand van slaapgedrag, sociale interacties en zindelijkheid.
Waarom een taks op lightproducten geen slecht idee is
De suikertaks zal ook gelden op lightfrisdranken. Klinkt vreemd, maar zo'n slecht idee is het niet. Kunstmatige zoetstoffen beïnvloeden bacteriën in onze spijsvertering mogelijk zo dat ze tot obesitas leiden.
Ons brein is nog flexibeler dan gedacht
Zenuwcellen in onze hersenen maken razendsnel nieuwe associaties aan.
Caloriearm eten routine bij anorexiapatiënten
De keuze voor caloriearm voedsel zit ingebakken in hun hersenen.
Nobelprijs Chemie voor trio DNA-onderzoekers
Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Chemie naar het trio Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar. Ze brachten op moleculair niveau in kaart op welke manier onze cellen beschadigd DNA herstellen en genetische informatie bewaren.
Zo ontstaat runner’s high
Niet endorfine, maar een stofje genaamd anandamide, is de hoofdrolspeler bij het fenomeen runner’s high.
Ontdekkers neutrinomassa krijgen Nobelprijs Fysica
De Nobelprijs voor de Fysica gaat naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. Ze krijgen die eer voor hun ontdekking van neutrinoschommelingen.
Natuurreservaat Tsjernobyl
Na de kernramp in Tjsernobyl in 1986 werd een gebied van meer dan 4.000 km2 onbewoonbaar verklaard. Daar heeft de natuur van geprofiteerd, melden Britse wetenschappers.
Nobelprijs Geneeskunde voor strijd tegen malaria
William Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu slepen dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde in de wacht. Die eerste twee ontdekten een therapie tegen parasitaire infecties, Tu ontwikkelde therapieën voor malaria.