Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Asteroïde én vulkanen deden dino’s de das om
De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.
Hoe we herinneringen vormen
Om herinneringen voor lange tijd in ons brein op te slaan, moeten we enkele genen onderdrukken.
Klimop verraadt Gentse luchtvervuiling
De haven, de ring en drukke straten in de Gentse binnenstad zijn zwaarder vervuild met metalen dan groene zones zoals de Blaarmeersen of zelfs bepaalde stadstuinen. Dat blijkt uit een analyse van de klimopbladeren.
Interacties tussen eiwitten in onze cellen in kaart gebracht
Onderzoekers brengen voor het eerst gedetailleerd alle bedrijvigheid in onze cellen in kaart.
Leestoetsen focussen onterecht op snelheid
Leestoetsen op school focussen vaak op snel lezen. Maar snel lezen is niet altijd goed, zo blijkt uit recent onderzoek.
Overleveringen Aboriginals meer dan 7.000 jaar oud
Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.
Bijentong krimpt door warme zomers
Sommige bijensoorten hebben een lange tong om nectar uit diepe bloemen te halen. Maar klimaatverandering doet die ‘langtongen’ in aantal afnemen.
App geeft eetgewoontes prijs
Onderzoek via een mobiele app wijst uit dat de meeste mensen maar een kwart van hun dagelijkse calorieën voor de middag consumeren, en amper een derde na zes uur 's avonds.
Maandagochtend totale maansverduistering én bloedmaan
Vroege vogels kunnen op maandag 28 september een totale maansverduistering zien - als wolken het feestje tenminste niet verpesten.