Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Voor het eerst zaden opgevraagd uit Wereldzaadbank Spitsbergen
Voor de allereerste keer is er zaad opgevraagd uit de gigantische "back-up" voor landbouwgewassen in Spitsbergen.
Oud vaccin, nieuw doel
Niet alleen het verworven, maar ook het aangeboren afweersysteem heeft een geheugen.
De vloek van alzheimer opheffen
In Colombia, in de omgeving van de stad Medellín, wonen enkele tientallen families waarvan veel leden getroffen worden door een zeldzame, erfelijke vorm van alzheimer. Hoe wrang het ook klinkt: het tragische lot van deze mensen is een buitenkans voor het alzheimeronderzoek.
Opera ‘Otello’ voor het eerst zonder ‘blackface’
Voor het eerst zal de hoofdrol in het theaterstuk Otello niet gespeeld worden door een zwartgeschminkte blanke zanger, zoals dat de voorbije 100 jaar wel het geval was.
Bonen vullen net zo goed als vlees
Goed nieuws voor vegetariërs en flexitariërs: een maaltijd gebaseerd op bonen geeft hetzelfde volle gevoel als die op vlee.
Betrap en bedrieg je bewustzijn
Waar zit ons bewustzijn? De volgende experimenten helpen de wetenschap in haar zoektocht.
Zo knutsel je een dino uit een kip, en ander bekroond onderzoek met een hoek af
Vannacht werden de alternatieve Nobelprijzen uitgereikt. Vielen onder andere in de prijzen: biologen die een kip een dino lieten imiteren en Nederlandse taalwetenschappers die ontdekten dat het woordje 'Huh?' in alle talen voorkomt.
Genen Inuit aangepast aan extreme kou
De Inuit bevolking van Groenland heeft een specifieke combinatie van genen verkregen waardoor ze bestand zijn tegen een vetrijk dieet, nodig vanwege het extreem koude klimaat.
Vlindergenoom bevat genen van wesp
In het genoom van verschillende vlindersoorten, waaronder de bekende monarchvlinder, komen genen van parasitaire wespen voor.