Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
De sexappeal van de Wehrmacht-soldaat
Tijdens de bezetting (1940-1945) moedigde de Duitse legerleiding haar soldaten aan om relaties met Nederlandse vrouwen aan te gaan.
Meer graan door beter suikertransport
Wetenschappers van Carnegie ontdekten een transporteiwit in mais en rijst dat zorgt voor beter gevulde granen, en dus een betere oogst.
Kanker op te sporen in bloeddruppel
Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam (VUmc) ontdekten dat bloedplaatjes bij kankerpatiënten RNA – dat zijn kopieën van delen van het DNA – van een tumor bevatten.
Superbacterie versus superbacterie
Om krachtige antibioticaresistente 'superbacteriën' te lijf te gaan, heb je andere superbacteriën nodig. Onderzoekers kijken daarvoor naar de darmflora.
Onbewust ‘horen’ we afstand
Geluid verplaatst zich trager dan licht. Zonder het te beseffen gebruiken we dat verschil in snelheid wanneer we inschatten hoe ver een object van ons verwijderd is.
Een netwerk dat leeft
Wetenschappers hebben een stukje van een rattenbrein digitaal gereconstrueerd.
De mestkarren van de natuur
Walvissen en andere grote beesten speelden ooit een belangrijke rol bij het wereldwijde transport van voedingsstoffen, maar hun bijdrage is dramatisch geslonken.
Waar laten we onze herinneringen?
Ons brein heeft aparte vakjes voor grote herinneringen en voor details. Dat achterhaalden Nijmeegse onderzoekers aan de hand van de game The Sims.
Zonnecrème schaadt koraalriffen
Wat goed is voor onze gezondheid is dat niet voor koraalriffen, die door onze smeerlust aan DNA-schade en verbleking lijden.