Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
De wereld: onze tuin
De mens is verantwoordelijk voor de verspreiding van meer dan 13.000 plantensoorten wereldwijd.
Baby’s hebben genoeg aan drie luiers per dag
Met de helft zoveel luiers komen baby's ook toe, en het verkleint de afvalberg aanzienlijk. Het is maar één conclusie uit een onderzoek van Eos.
Bacteriën kondigen vroeggeboorte aan
De bacteriën in de vagina van vrouwen die te vroeg bevallen, verschillen van de bacteriegemeenschap bij vrouwen die hun kind na de gebruikelijke 40 weken ter wereld brengen.
Endemische soorten: uniek maar kwetsbaar
Endemische soorten op de Kinabalu-berg in Borneo zijn relatief jong – 6 miljoen jaar – en bovendien erg gevoelig voor de klimaatopwarming.
Muziek als behandeling voor epilepsie
De hersenactiviteit van patiënten met epilepsie verloopt synchroon met de muziek die ze beluisteren. Die bevinding kan in de toekomst leiden tot nieuwe therapieën voor de ziekte.
Maagverkleining verlaagt alcoholtolerantie
Vrouwen die een maagverkleining ondergingen om overgewicht te verliezen, voelen de effecten van alcohol veel harder dan voor hun operatie.
Het supplementendieet: nieuwe eetstoornis?
Steeds meer mannen gebruiken (legale) supplementen om hun lichaam er beter te laten uitzien.
Zo plantten oeroude levensvormen zich voort
Wetenschappers onderzoeken oudste sporen van voortplanting bij meercellige organismen.
Plantengif? Regenworm weet raad
Wormen spelen een cruciale rol in de bodemcyclus, doordat ze plantenafval verwerken. Giftige stoffen van planten deren hen niet, dankzij speciale stoffen in hun darmen, zo blijkt.