Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Het geheim achter T. rex-tanden
De tanden waren, met dank aan diepe inkepingen zoals bij een zaag, een ideaal instrument om vlees af te scheuren en botten te kauwen.
Mechanische ‘pols’ als alternatief voor hersenchirurgie
Deze ‘needlescopic surgery’ maakt gebruik van instrumenten met een diameter gelijk aan die van een naald.
Exit dino’s, enter vissen
Het einde van de dinosaurussen gaf heel wat nieuwe soorten de kans om de macht over te nemen. Verrassend genoeg waren het vooral de vissen die profiteerden van de nieuwe situatie op aarde.
Mieren sturen als de beste
Mieren zijn ongelofelijk sterk, dat staat buiten kijf. Maar nu blijkt dat ze zich ook geweldig goed kunnen oriënteren.
Vooral klimaat nekte megafauna
Snel opeenvolgende warme periodes speelden een grotere rol in het uitsterven van grote zoogdieren in het laat pleistoceen dan de mens.
Scheepjes op het droge
Doordat de provincie Flevoland vroeger zee was, duiken er nu nog geregeld eeuwenoude scheepswrakken op, midden in de velden. Eos-redacteur Arno De Wispelaere bracht een bezoek aan zo'n opgraving.
Bionisch oog doet patiënt opnieuw ‘zien’
Britse chirurgen hebben voor het eerst een bionisch oog ingeplant bij een man die lijdt aan netvliesveroudering. Dankzij het implantaat herkent de man opnieuw contouren.
Indianen hebben Australisch bloed
Niet alleen mensen uit Eurazië zijn de voorvaders van de Latijns-Amerikaanse bevolking, maar ook die uit Australië.
Plankton geeft verkoeling
Plankton stoot kleine deeltjes uit, die in de zomer het aantal druppels in de wolken boven de meest zuidelijke oceaan verdubbelen. Daardoor ontstaan heldere wolken die meer zonlicht terugkaatsen en zorgen voor verkoeling.