Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Zo plantten oeroude levensvormen zich voort
Wetenschappers onderzoeken oudste sporen van voortplanting bij meercellige organismen.
Plantengif? Regenworm weet raad
Wormen spelen een cruciale rol in de bodemcyclus, doordat ze plantenafval verwerken. Giftige stoffen van planten deren hen niet, dankzij speciale stoffen in hun darmen, zo blijkt.
Gentse onderzoekers bedenken goedkopere 'CO2-spons'
CO2 uit de uitstootgassen van energiecentrales halen is erg duur en energieverslindend. Veronique Van Speybroeck en Lennart Joos van de Universiteit Gent bedachten een zuinige versie van de technologie.
Hoe de bij haar baby’s vaccineert
Bijen geven hun nageslacht een natuurlijke bescherming tegen ziekteverwekkers mee. Amerikaanse onderzoekers hebben ontrafeld hoe ze dat precies doen.
Testvaccin beschermt voor 100% tegen ebola
Een experimenteel ebolavaccin lijkt volledige bescherming te bieden bij mensen met een hoog risico om het virus op te lopen.
Aardmagnetisch veld ouder dan gedacht
Het magnetische veld van de aarde is vier miljard jaar oud. Dat is meer dan 500 miljoen jaar ouder dan eerst gedacht.
Vroeggeborenen worden vaker introverte volwassenen
Britse en Duitse onderzoekers bestudeerden de persoonlijkheid van tweehonderd 26-jarige proefpersonen die veel te vroeg waren geboren en/of met een heel laag gewicht ter wereld kwamen.
Pest had vrij spel door zwakke volksgezondheid
Dat mensen in de 14de eeuw zo massaal overleden, is misschien meer te wijten aan de gebrekkige algemene gezondheid dan aan de dodelijkheid van de pestbacterie.
Was de mens een aaseter?
De zuurtegraad in de maag van de mens leunt dicht aan bij die van aaseters.