Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Wat als je onderzoek ‘viraal’ gaat?
Plotseling komt je onderzoek op het internationale speelveld terecht: het overkwam onderzoeker Paulien Decorte. Het verhaal van een jonge wetenschapper in de mediacarousel, met tips voor andere onderzoekers!
Hoe PET-beeldvorming onze herfstkleuren toont
Een herfstlandschap in Noorwegen zal op het eerste gezicht niet zo veel verschillen van een herfstlandschap Italië. Je ziet bomen met bruine en oranje bladeren, en evenveel bladeren die de grond bedekken. Maar als je beter kijkt, zie je dat het soort bladeren sterk zal verschilt tussen deze twee landschappen. Zo is het ook bij mensen. De ziekte die ze hebben kan dan wel dezelfde zijn, maar de samenstelling en hoeveelheid aan cellen is heel verschillend van mens tot mens.
Wetenschapscommunicatie: van mens tot mens
In een vorige blogpost vertelde ik hoe mijn outreach-avontuur startte met een inspirerende summer school en het oprichten van een Instagramprofiel voor mijn labo. Hier leid ik je verder doorheen mijn ervaringen met wetenschapscommunicatie, om je een beter idee te geven van de verrassend diverse mogelijkheden om je onderzoek in de spotlight te brengen.
Iedereen gynaecoloog: een zelfafnametest voor baarmoederhalsscreening
Meer dan 600.000 Vlaamse vrouwen gaan niet in op de uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen. Dat is meer dan een derde van de groep die een uitnodiging krijgt. Daarom ontwikkelen wij een test waarmee vrouwen vanuit thuis toch kunnen deelnemen door zelf een staal af te nemen.
Moleculaire typemachine herstelt muco-gen
Met prime editing richt onderzoeker Mattijs Bulcaen zich op een levensbedreigende aandoening: mucoviscidose of taaislijmziekte. Hoe werkt die 'moleculaire typemachine'?
Wat is een stad?
De vraag lijkt eenvoudig, maar het antwoord is dat niet. Er is geen duidelijke grens tussen de stad en het platteland en welke plek we als ‘stad’ ervaren hangt sterk af van de geografische context. In dit artikel bekijk ik hoe je een stad kan definiëren en waarom het misschien wel een illusie is om tot een universele definitie van steden te komen.
Resistentie in dikke darmkanker vroegtijdig opsporen met een bloedtest
Resistentie tegen behandelingen is een groot probleem in de oncologie. Helaas wordt die vaak pas ontdekt wanneer de tumor al behoorlijk is gegroeid, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Dit vertraagde inzicht heeft grote gevolgen voor de overlevingskansen van patiënten. Om dit te veranderen, werken wij aan een nieuwe methode die resistentie sneller en nauwkeuriger kan opsporen.
Kankerpatiënt weet niet dat ze kanker heeft. Haar kinderen wél
Wat als een kankerpatiënt niets weet van haar ziekte, maar haar familie wel? Het gebeurt vaker dan gedacht in België. Artsen worden dan ook regelmatig geconfronteerd met lastige keuzes wanneer familieleden diagnoses verzwijgen.
Hoe een simpele badkamerschimmel de wereld kan veranderen
Heb je ooit gedacht dat een simpele schimmel die ook in jouw badkamer voorkomt de wereld kan veranderen? Itaconaat, een stofje dat schimmels al miljoenen jaren aanmaken, speelt vandaag een hoofdrol in duurzame plastics én veelbelovende medicijnen.